Hvem?

artiskokpestoMichala

En rigtig middelfarter...
...Sådan kan historien om mig begynde... Født, opvokset og boet hele mit liv i Middelfart, byen ved Lillebælt.

Opvokset i en rigtig kernefamilie med mor, far, storebror, hunden Samba og undulaten Jakob på Norgesvej i Middelfart. Far var handelsrejsende og mor gik hjemme hos min bror og jeg indtil jeg var omkring 12 år. Herefter begyndte mor at arbejde, og storebror og jeg fik et par reservebedster, hvor vi nød at tilbringe eftermiddagene.

Jeg flyttede hjemmefra midt i min gymnasietid, og fik min egen lejlighed på Odensevej. Senere har jeg boet i en del forskellige lejligheder i Middelfart, indtil jeg for to år siden valgte at købe hus.

Efter endt studentereksamen ville jeg gerne holde en pause fra bøgerne, og havde samtidig en stor lyst til til at se "det store udland" og søgte derfor, og fik, et au-pair ophold i London. Et meget dejligt år for mig, hvor jeg lærte meget, ikke mindst sproget.

Vel hjemme igen gjorde tilfældigheder, at jeg kastede mig over en mediekursus, og derefter startede med at lave TV hos Vestfyns lokal-TV. Jeg fandt stor interesse i jobbet og søgte derfor videre, da TV Danmark Trekanten søgte medarbejdere til at producere lokal-TV. Desværre lukkede TV-stationen med medieforliget i 2000, og jeg stod uden arbejde. Søgte derfor noget lignende og fandt dette hos STV i Odense, hvor jeg har været med til at producere mange forskellige udsendelser, indtil jeg fast "endte" på Vejret, som også produceres af STV.

Mit TV-arbejde har bragt mig en del rundt i verden. Jeg har bl.a. været tre gange på Grønland, samt på Færøerne. Nogle fantastiske øer, der byder på så meget natur, at det næsten ikke er til at forstå.

Og ja, når jeg ikke arbejder, opholder jeg mig meget gerne ude i naturen. Som mangeårigt medlem af Dansk Ornitologisk Forening elsker jeg at lytte til det rige fugleliv der findes rundt omkring i landet. Når jeg er i naturen er jeg en ivrig amatørfotograf, og har ofte mit Canon spejlrefleks kamera med mig. Flere eksempler på dette, kan ses på Mine billeder.

Hvis jeg ikke er ude i naturen, synger jeg gerne. Har sunget i kor i de sidste 25 år. De sidste mange år i X-tetten, en rytmisk vokalgruppe, der består af 9 piger fra Middelfart.


artiskokpestoStephan

Jeg er 49, er bosiddende i Middelfart på Fyn sammen med hustruen, arbejder på TV 2 Danmark i Odense, og har i en årrække, og indtil for få år siden, drevet computerfirmaet ENTER data i Svendborg. Men historien om mig starter...

...En tidlig morgen d. 7. oktober 1964, hvor blev jeg født. Lejligheden på 2. sal i Toftemarken var rammen om de første år af mit liv. Vi var en rigtig kernefamilie: Mor, far og, tre år efter jeg blev født, også lillesøster. Far var typograf. Mor arbejdede halvdags om formiddagen på Svendborg Sygehus, så der var rigtig ofte boller og kakao om eftermiddagen, hvis jeg altså ikke legede med mine veninder fra opgangen. Så fik vi nemlig saftevand med ned i skoven, der lå bag vores boligblok. I dag er skoven bebygget, men dengang var det et rigtigt fristed for os unger, hvor vi kunne bygge hule og spise skovjordbær.

Børnehave har jeg aldrig gået i, for var både mor og far på arbejde, trådte farmor og farfar til. I deres lejlighed i Svendborg har jeg tilbragt meget tid, og de kom derfor også til at betyde meget for mig i min barndom. Det er for eksempel primært min farmor, der meget tidligt gav mig min store interesse for madlavning. Min farmor og farfar boede tæt på Vestre Skole, hvor jeg tilbragte mine første skoleår, men efter 4. klasse synes mine forældre, at pladsen i lejligheden var blevet for trang, og vi flyttede i nybygget parcelhus i Kirkeby, en mindre landsby ca. 10 km nord for Svendborg.

Jeg fik nye skolekammerater, og faldt hurtigt til blandt dem, og i det landsbymiljø vi var flyttet til. I 7. klasse blev jeg konfirmeret i Kirkeby Kirke, og mine forældre holdt en mindre fest for mig på dagen derhjemme, og endnu en senere i Sejlklubbens lokaler i Svendborg. 7. klassetrin var det sidste vi kunne tage i Kirkeby, så mine skolekammerater og jeg flyttede til den nærliggende Stenstrup skole, for at tage 8. til 10. klasse der. Igen fik jeg nye kammerater, og også dem af det modsatte køn, begyndte at blive interessante. En bestemt af mine klassekammerater vakte faktisk min mere end almindelige interesse. Hun var bare så sød og voksen, og i de år jeg gik på Stenstrup Skole, så jeg meget op til hende. Selvom vi aldrig blev rigtige kærester, lærte hun mig meget om det modsatte køn, og om mig selv.

Min fysiklærer havde eget firma, ved siden af lærergerningen på Stenstrup Skole. Han udviklede og solgte elektronikbyggesæt fra privaten i Kirkeby. Og det var først og fremmest ham der gav mig, min, på det tidspunkt, store interesse for elektronik. Inden længe var jeg eftermiddagshjælp hos ham. Det var mit job, at klargøre og pakke de elektronikbyggesæt, som han solgte til både private og skoler i hele landet. Samme interesse havde min bedste ven fra Kirkeby. Ham og jeg brugte rigtig mange dage på at samle byggesæt, og, som alle andre sunde unge knægte på det tidspunkt, havde vi også vores eget mobildiskotek. Jeg husker ikke, at vi nogensinde kom ret meget ud at spille, men vi hyggede os rigtig meget med at samle de lysshow, der skulle bruges...

Efter 10. klasse vidste jeg ikke hvad jeg ville, så det blev ”den nemme” løsning, nemlig at fortsætte på Midtfyns Gymnasium i Ringe. I folkeskolen havde jeg altid fået rigtig pæne karakterer, så efter en start, hvor jeg lige skulle vende mig til, ikke mere at kunne komme sovende til lektierne, endte jeg med at have tre af mine fedeste år nogensinde på MfG. I min erindring smelter de tre år sammen, jeg husker med stor glæde tilbage på gode kammerater, lærere, fester og min faste tradition: Æggerejemad med mayonnaise til morgenmad… I gymnasietiden fik jeg også min første ”rigtige” kæreste.

På det tidspunkt boede jeg stadig hjemme, men der gik ikke længe, før hende og jeg sammen fandt en lejlighed i Svendborg. Vi fik opbygget et godt liv sammen, og i flere år troede jeg faktisk, at det skulle være hende og jeg for altid. Efter gymnasiet drømte jeg om at læse videre til elektroniktekniker eller svagstrømsingeniør, og gik også i gang med uddannelsen, men sprang fra efter et halvt års tid. Bestemte mig til, at en radiomekanikeruddannelse nok mere var mig, fik en læreplads og svendebrev i 1987. Min læretid foregik hos en mindre radioforretning i Svendborg, og med skoleophold i Sønderborg. I den tid begyndte jeg også at lave lokalradio, og fik igennem mit frivillige arbejde der, igen nye venner. Jeg husker især bingo programmerne hver lørdag eftermiddag sammen med min nye bedste kammerat, og mit eget musikprogram "Kanal Konrad", hver onsdag aften på Radio Svendborg! Det var lige før, vi opnåede kultstatus i det sydfynske…

I løbet af min lærlingetid blev jeg også single. Da jeg havde fået mit svendebrev, blev jeg tilbudt at være med til at starte en ny radioforretning i Nyborg. En rigtig spændende udfordring, som jeg tog imod. Både min chef og jeg boede i Svendborg, så det var oplagt, at vi fulgtes ad til og fra Nyborg hver dag, og efterhånden opstod et rigtig godt makkerskab mellem os. Alligevel var fristen for stor, da jeg igen blev tilbudt et job, nu som tekniker og vært på en spritny, professionel, reklamefinansieret, lokalradio, Radio Sydfyn. En blandt de mange nye lokalradioer, der opstod i kølvandet på den ændrede lovgivning, der nu gav dem lov til at sende reklamer. På radioen fandt jeg også en ny kæreste, vi hyggede os i hinandens selskab, og jeg flyttede hurtigt ind i hendes lille et-værelses.

Lokalradioen lukkede igen få måneder efter, at vi var begyndt at komme sammen, og jeg stod uden job. Den store interesse for at lave radio ledte mig videre til lokal-TV. Her arbejdede jeg løst et par måneder, indtil jeg fik et fast job på et radioværksted. Der var jeg dog kun et halvt års tid, fordi jeg endte med at blive tilbudt job på TV 2 på det gamle kvægtorv i Odense. Mine sene aftenvagter på TV 2 gjorde, at min kæreste og jeg valgte at flytte til Odense. Det var vel kun naturligt, at vi, efter nogle år, også begyndte at snakke om, om vi skulle have børn. Der gik endnu nogle år og så - lige pludselig - blev vi forældre til en lille dreng. De følgende år gik med arbejde og lange eftermiddagsgåture med barnevognen. Vi ville begge gerne tilbage til rødderne, så vi snakkede om at flytte tilbage til Svendborg, og endte med at bygge hus på Tåsinge. Tilbage på Sydfyn, gik jeg med en tanke om, i min fritid, at starte en computerforretning. Jeg ved ikke, om man kan betegne computerforretningen som en succes, men igennem de næste mange år, fik jeg mere og mere at lave. På et tidspunkt nåede jeg det punkt, som alle iværksættere ”frygter”, nemlig at forretningen nåede en størrelse, hvor den tog al min fritid. Desværre blev det på bekostning af de mere nære ting, som tiden sammen med mine nærmeste. Og forholdet til min søns mor sluttede for nogle år siden.

På det tidspunkt, tog mit liv en voldsom drejning, og denne hjemmeside tager derfor også udgangspunkt i, og er opbygget omkring, det liv jeg lever nu, sammen med min nye kæreste, jeg flyttede ind hos, samme år. Sidste år byggede hende og jeg nyt hus i Middelfart og blev gift i den nærliggende Gamborg kirke…

 

Uddannet radiomekaniker tilbage i "de glade 80'ere". Arbejdede herefter i en del år med lokalradio og lokal-TV, og har siden 1990 været ansat på TV 2 | Danmark på det gamle kvægtorv i Odense, hvor jeg sidder i en stilling som producer/sendeleder. Her overvåger jeg udsendingen af TV 2's TV-kanaler. Pt. er det TV 2 | Danmark, TV 2 Zulu, TV 2 Charlie, TV 2 Film og TV 2 News. TV 2 startede med at sende 1. oktober 1988, og jeg har således, været med næsten fra starten, og har haft mulighed for, på nærmeste hold, at følge TV 2's udvikling gennem årene. Da jeg blev ansat på TV 2 1. april 1990, var det som afviklingstekniker i Continuity. Efter få år, deljobbede jeg også som billedmixer på Nyhederne og på Sporten. På et tidspunkt søgte TV 2 efter en Continuity producer, og jeg valgte at skifte "kasket".

"Continuity" - et lille indblik i klargøring, afvikling og overvågning af TV 2's programflade...

Der er ikke mange der ved det, eller tænker over det, men alle TV-stationer, således også TV 2, har et kontrolrum, kaldet Continuity, hvor alle TV-kanalerne bliver afviklet og overvåget fra. En central eller et samlingspunkt for TV-signalet, før det forlader TV-stationen, og sendes ud til hele Danmark. Og det er ligegyldigt om det drejer sig om en direkte sportstransmission, nyheder, en film eller reklamer, så samles det hele til en programflade, der udsendes og overvåges fra Continuity. Rummet er bemandet, når der sendes, og for TV 2 betyder det, at rummet er døgnbemandet.

Da TV 2 startede i 1988, lå Continuity (vers. 1.0) i den oprindelige del af Kvægtorvet, TV 2’s hovedsæde på Rugaardsvej i Odense. Der var meget manuel afvikling af båndmaskiner, nedtællinger og live-speaks. Rummet var bemandet med tre mand, når TV 2 sendte, hvilket i de første mange år betød fra først eller midt på eftermiddagen, og indtil omkring midnat. I 2001 flyttede Continuity (vers. 2.0) ud i en, dengang, nybygget, del af tv-stationen, for at kunne sende digitalt. Det betød, at alle bånd var væk, og alt nu blev afviklet (sendt) fra store videoservere (harddiske), og at bemandingen blev formindsket, bl.a. fordi al speak fra da af, var forudindtalt. Continuity har ansvaret for, og afvikler/overvåger, 5 TV-kanaler fra hovedsædet i Odense: TV 2 | Danmark, TV 2 Zulu, TV 2 Charlie, TV 2 Film / TV 2 Film HD og TV 2 News.

Her i efteråret (2011), har vi så Continuity vers. 3.0! Igen flytter vi ud i en nybygget del af TV-stationen, for at kunne sende i fuld HD på alle kanaler. Ombygningen af det eksisterende Continuity til HD er så omfattende, at det bedre kan betale sig, at flytte. Det har også den fordel, at vi kan begynde oplæring i det nye afviklingssystem, uden at vi sender noget ud. Opbygningen af de nye rum er udført således, at vi kan afvikle alle kanaler vilkårligt fra alle tre rum. Alligevel er det ene rum større end de to andre, naturligvis med den tanke, at det er herfra, at hovedkanalen afvikles.


Planlægning

TV 2’s Programplanlægning producerer dagligt afviklingslister, en for hver TV-kanal. Listerne genereres i TV 2’s elektroniske planlægningsværktøj, og beskriver, sekund for sekund, igennem hele døgnet, hvad der, i teorien, skal sendes. Ved færdiggørelsen, sendes listerne elektronisk til TV 2's afviklingssystem i Continuity. For at omsætte det hele til praksis, skal listerne dog også ”afluses”. Begrebet dækker over, at mange detaljer ikke kan planlægges i planlægningsværktøjet, men må indskrives manuelt i Continuity’s afviklingssystem. Efter denne indskrivning er listen klar til afvikling, lidt ligesom når man opbygger en playliste med musiknumre i ens MP3-afspiller.

Alle programmer får et sidste tjek i Continuity , før de sendes. Der fokuseres på om programmets start og slutning er korrekt målt op, og om eventuelle tekster (almindelige og TTV-tekster) kører korrekt med. Derudover kontrolleres der for andre fejl, der har sneget sig igennem systemet, og som heldigvis kan blive opdaget på dette sene tidspunkt, umiddelbart før udsendelse.

Afvikling

Selvom meget af afviklingen i dag foregår automatisk, så er der dagligt mange tidspunkter, hvor automatikken tilsidesættes, og vi afvikler manuelt. Ingen direkte udsendelser (udover TV 2’s regionale TV-stationer) kan overholde den af Programplanlægningen og Continuity opgivne maksimum varighed på den enkelte udsendelse helt ned på sekundet. Så selvom alle er forpligtede til at overholde disse, så sker der forskydninger i varigheden, f.eks. ved Breaking News, eller ved en forlænget sportstransmission. Programplanen rykker sig, og Continuity er nødt til at ”frakoble autopiloten”. I disse tilfælde må vi handle, oftest hurtigt, og ved hjælp af smårettelser og rykken frem og tilbage med tider, få afviklingslisten tilbage på plads, så den stemmer overens med de programtider, TV 2 har lovet seerne, og som står opgivet i aviser og ugeblade.

Der arbejdes altid, og især ved direkte transmissioner, med ”Plan B” og i nogle tilfælde også med ”Plan C” og ”Plan D”. Dette er nødvendigt, når der sker uforudsete ting, lige fra den forlængede sportstransmission, til et ”11. september”, der smadrer den planlagte programplan fuldstændigt.

TV 2 News’ nyhedsdel produceres på TV 2’s hovedkvarter i København, Teglholmen. Men hele fladen bindes sammen i Continuity, der derfor også står for afviklingen af magasinprogrammer, reklamer m.m. Derudover er TV 2 i dag skruet sammen på en sådan måde, at mange nyhedsudsendelser samsendes. Det er Continuity, der sørger for at koordinere disse, således at seeren på den enkelte kanal ikke oplever noget venten eller udsendelser der starter lidt for brat.

Overvågning

Der er mange skærme i Continuity. En del af dem bruges til overvågning. TV 2’ s Continuity overvåger alle 5 TV-kanaler der udsendes fra Kvægtorvet i Odense. TV 2 Sport bliver afviklet fra Viasat’s Continuity, og er derfor ikke en kanal vi overvåger.

Udenfor prime-time* er en del af jobbeskrivelsen også, at sørge for, at automatikken fungerer. Vi ved alle, at computere kan ”gå ned”. Selvom man arbejder med professionelt udstyr, kan dette stadig ske, og sker det, skal teknikeren have genstartet computerne så hurtigt som muligt, da ethvert nedbrud vil kunne ses hos vores seere. Derudover kan der, trods de grundige tjek af alt materiale, ske noget uforudset af den ene eller den anden slags, og teknikeren skal på ethvert tidspunkt have mulighed for at gribe ind, og få rettet problemet så hurtigt som muligt.

* Prime-time: I TV-verdenen opdeles døgnet oftest i to dele: Prime-time (oftest mellem kl. 17 og kl. 23), og ikke prime-time (resten af døgnet). Forklaringen er, at den store TV-kigning oftest finder sted i aftentimerne. Det er derfor fornuftigt, at TV-stationerne programplanlægger efter, og bruger de fleste resourcer, på det tidspunkt, hvor der er flest seere.

Nyhederne, Sporten, Vejret, Go’ morgen – og Go’ aften Danmark samt mange andre, er alle eksterne producenter, som Continuity har daglig kontakt med. Alle skal have aftalt på-tid og varighed fra dag til dag, og Continuity overvåger, at alle programtider overholdes.

Forud for sendingen af en programrække som f.eks. Vild med Dans, har produceren i Continuity været i kontakt med produktionsholdet, og har her aftalt, hvilke procedurer man vil have for afviklingen. Det kan være alt lige fra aftaler om coming up’s (spot der fortæller om programmet om lidt) til, hvordan produktionsholdet ønsker deres nedtælling til start fra Continuity. Logistik er en anden vigtig samarbejdspartner. Udover, at det er Logistik, der sørger for, at alle programmer er tilstede i Continuity på afviklingsdagen, har Continuity og Logistik også et samarbejde omkring programmer, der kommer meget sent, eller som på den ene eller den anden måde kræver speciel håndtering. Disse programmer vil, i nogen grad, bliver overspillet til Continuity’s afviklingsservere direkte, og oftest om natten.

Alle TV stationer, der sender fra Danmark, har lov til at sende 12 minutters reklamer pr. klokketime. Således også TV 2. Al reklametid planlægges af TV 2’ s reklameafdeling, der afleverer deres blokspilletider til Programplanlægningen, der lægger dem ind i de tidligere omtalte afviklingsplaner.

Midlertidige afbrydelser

TV 2 har aldrig ”Teknisk uheld”... Men vi kan, sjældent, have en ”Midlertidig afbrydelse”! Backup har altid været et nøgleord i Continuity. Det sker sjældent, at man oplever nogle unøjagtigheder i sendingen, bl.a. fordi de fleste af vores computersystemer i Continuity er dublerede: Går en afviklings computer ned, kan et automatisk skift betyde, at man intet opdager, andre gange må vi, ved selvsyn, eller ved opringning fra receptionen, konstatere, at noget er galt, og selv rette fejlen så hurtigt som muligt. Afhængig af problemets omfang kan der, ved den slags problemer, desværre gå nogen tid, før alle systemer er oppe igen. I sådanne tilfælde, må vi informere, så godt vi kan.

 

Dette er historien om mit helt eget computerfirma. En historie, der varede i alt 11 år, og som definitivt sluttede 1. oktober 2011.

Som skrevet andetsteds, er jeg oprindelig uddannet radiomekaniker op igennem 80'erne. Dengang jeg stod jeg i radioforretning, var det sjoveste, og det mest interessante, at hjælpe kunder til det rigtige valg af radio og TV-udstyr. Med den opbyggede viden om kundepleje, og efterhånden som computeren blev hvermandseje, forstod jeg, hvor dårlig eller ligefrem mangelfuld vejledning man fik overalt, når man stod i en butik og overvejede at købe computer. Faktisk synes jeg det var så slemt, at hvergang jeg, i de efterfølgende år, stod i en radioforretning, og overhørte en ekspedient, måtte konkludere, at han oftest ikke anede, hvad han solgte, eller også virkede han overhovedet ikke engageret. I værste fald blev man ekspederet af en ”computernørd”, der nok havde forstand på produktet, men som overhovedet ikke var trænet til at ekspedere kunder, så de følte sig veltilpas i en eventuel købssituation. Og sådan er det vist stadigvæk?

Det kunne jeg gøre meget bedre, så op igennem årene opstod ideen om at starte et computerforretning, der først og fremmest skulle handle om, dels at give kunden en grundig, seriøs og ærlig vejledning, dels at give kunden mulighed for hjælp til at anvende computeren. Men vidste jeg nok om computere? Og vidste jeg nok om at drive firma? Og jeg havde et godt fast job. Skulle jeg sige det op, og springe ud i det, eller skulle forretningen være en fritidsinteresse?

Efter at have tænkt meget over det, besluttede jeg, at starte en computerforretning, og d. 1. januar 2000 blev Computer der Dutter til virkelighed: "Computer der Dutter. Med dig - hele vejen". Med en lille start investering på 30.000,- kastede jeg mig ud i det. Fra et par gode kolleger, fik jeg i opstartfasen hjælp og gode ideer til, hvordan jeg kunne markedsføre mig selv, og min forretning, og blive et kendt ansigt i lokalsamfundet.

Den første tid med forretningen blev til nogle spændende år, med masser af udfordringer. Og heldigvis syntes jeg ikke selv, at jeg manglede ideer til markedsføring. Det første slogan, blev ret hurtigt afløst af: "Computer der Dutter. Vi sælger ikke kun computere - Vi sælger service og personlig betjening". En af de første annoncer jeg husker, var påskeannoncen, hvor jeg tilbød køberen en buket påskeliljer sammen med computeren! Eller annoncen, hvor jeg solgte penalhuse til 5.800,- (inkl. blyanter, viskelæder, blyantspidser, kuglepenne, skoleskema OG en komplet computer med 15" skærm). Jeg udgav også det gratis hæfte "Råd og vejledning ved computerkøb". Den første version blev "trykt" på min private laserprinter, og husstandsomdelt (af mig selv!) i Vindeby, hvor jeg boede.

I 2002 deltog jeg også i "Gør din bolig bedre" boligmessen i SG-Hallen i Svendborg. Sammen med en god ven fik jeg bygget en flot stand med workshop, storskærm og logo bannere. Og der stod vi så en hel weekend, ham og jeg, og om det kunne betale sig? Jeg ved det ikke, men det gjorde i hvert fald, at jeg begyndte at blive et kendt ansigt i byen!

Men det jeg nok huskes allermest for i Svendborg, var mit årlige arrangement i SG-Hallen, hvor man, ganske gratis, kunne møde op med sin "syge" computer, og få et godt råd. Ideen gik, kort fortalt, ud på, at tilbyde alle en mulighed for, en gang om året, at tage sit ”problembarn" under armen og møde op i S.G. Hallen i Svendborg. Når Svendborggenserne mødte op, fik de, ganske gratis, hjælp, et godt råd, en uforpligtende computersnak og blev tilbudt en kop kaffe.

Det første år med dette arrangement dukkede der vel omkring 20 op, men i de efterfølgende år kom der flere og flere. Det hjalp nok også, at jeg, de sidste år, lokkede med mulighed for at vinde computerpræmier, hvis man dukkede op. Både jeg selv, og mine kammerater, der hjalp mig, husker flere sjove episoder fra arrangementerne, f.eks. moren, der kom slæbende med hendes teenagedreng, der havde "ødelagt computeren". Da den var klar og funktionsdygtig igen, var det ikke så meget moderens tak der gjorde indtryk på os. Det var mere den lettelse, vi kunne se i knægtens øjne. Det gjorde det hele værd!

1. oktober 2005 blev en skelsættende dag for min lille forrretning. Jeg besluttede at prøve kræfter med e-handel og åbne en computerbutik på nettet. Og samtidig var der flere og flere kunder, der af og til konfronterede mig med forretningens navn. Efter en del overvejelser kunne jeg godt se, at hvad der var startet som en sjovt påfund, ikke længere fungerede optimalt, nu hvor jeg udvidede mine aktiviteter. Jeg skiftede Computer der Dutter ud med det noget mere internationalt klingende ENTER data. En af mine grossister dengang, hed i øvrigt Inter data. Det gav en del sjove telefonopkald! Om netbutikken var en god idé, kan jeg, den dag i dag, godt være i tvivl om. Som en af mine gode kolleger på et tidspunkt gjorde mig kraftigt opmærksom på, så var jeg, med netbutikken, på vej langt væk fra min oprindelige idé om nærhed og personlig betjening. Og selvom jeg på det tidspunkt også begyndte at få store ordrer fra resten af landet, f.eks. fra København og Grønland, så kom indtjeningen i netbutikken aldrig til at stå mål med alle de timer, der gik med opdateringer og tilrettelser.

Jeg ved ikke, om man gennem de næste år kan betegne computerforretningen som en succes, men jeg fik jeg mere og mere at lave. På et tidspunkt nåede jeg det punkt, som alle iværksættere ”frygter”, nemlig at forretningen nåede en størrelse, hvor den tager al ens tid, men ikke er stor nok til at ansætte en ekstra mand. På et tidspunkt søgte jeg et halvt års orlov. Orloven var beregnet på, at jeg skulle have noget kvalitetstid sammen med min søn, og de timer han var i skole, kunne jeg bruge på forretningen. Desværre gik den ene måned efter den anden, og fra den ene dag til den anden, skulle jeg tilbage til mit faste job, uden rigtigt at føle, at jeg havde fået det ud af min orlov, som jeg oprindelig havde tænkt mig. Med en større og større arbejdsbyrde, og mig, som bare prøvede at følge med så godt jeg kunne, blev det hele efterhånden for meget, og på bekostning af de mere nære ting, som tiden sammen med mine nærmeste.

ENTER data lukkede 30. august 2008 efter 8 år i branchen. Forretningen havde nået en størrelse, hvor det blev sværere og sværere at finde tid til alle henvendelser, og samtidig fraflyttede jeg Svendborg, hvor langt størstedelen af mine kunder boede. Derudover tog reparationer og service af fremmede computere rigtig megen af min tid, og jeg følte ikke længere, at jeg kunne følge med, hvilket resulterede i uacceptable lange ventetider.

I Middelfart, hvor jeg nu bor, kastede jeg mig i stedet over webstedløsninger. Min idé var lidt i samme boldgade som Computer der Dutter's oprindelige idé: At producere og levere kunden en simpel, holdbar totalløsning, hvor jeg sørgede for alt, fra idéstadie til færdig hjemmeside. Det eneste jeg nåede at få gjort rigtigt, var det nye firmalogo, som helst skulle signalere noget helt andet, end de tidligere logoer. Min frue designede nedenstående logo, som gerne skulle formidle en noget mere organisk og levende stil, med mennesker bag: De fire grundelementer: Jord, luft, ild og vand, og så et computertastatur!


Jeg synes stadig ideen var, og er, brandgod, men dels er vi mange om buddet, og dels tror jeg ikke, jeg har haft det fornødne overskud til at starte helt forfra, og til at skulle markedsføre mig selv igen.

Kære kunder. Det har været 8 sjove år, og 3 til, med masser af udfordringer og anderledes oplevelser, og tak for det. Men nu er det slut!

 

Jeg kan...
...gøre dig, din forening eller dit firma synlig på Nettet.
...producere simple, holdbare webstedløsninger fra idéstadie til færdig hjemmeside.
...levere en totalløsning, hvor jeg producerer dit nye website i Joomla!, et af verdens bedste CMS systemer.
...sørge for alt, lige fra domæneregistrering og designtilretning til upload af alle dine data.
...snakke forståeligt dansk.
...Jeg designer din nye hjemmeside i Joomla!, et af verdens bedste Open source* CMS** systemer, og leverer en totalløsning, hvad enten du har brug for et visitkort med lidt praktisk information, en almindelig hjemmeside eller et større CMS system.

Joomla

Ved hjælp af Joomla! kan du altid, og uden at du har noget kendskab til programmering, selv administrere din hjemmeside fra Joomla!s (danske) kontrolpanel. Artikler i Joomla! skrives i en WYSIWYG*** teksteditor, så har man erfaring med f.eks. Word, er det ikke noget problem, selv at administrere disse.

Selve Joomla! er såkaldt "Open source" CMS-system. En betegnelse der betyder, at programmet er gratis at installere og bruge. Men Joomla! er kun selve kernen i opbygningen af en hjemmeside. Der findes masser af udvidelser til Joomla, så man kan få hjemmesiden til at se ud præcis som man ønsker det. Det kan være et billedgalleri eller måske en kalender. Mange af disse udvidelser er også gratis, dog kan man komme ud for, at udviklerne kræver et symbolsk beløb.

Typiske fordele ved Jomla! er:
Nem installation
Nem vedligeholdelse
Stor sikkerhed og stabilitet
Masser af kvalitetsudvidelser, gratis såvel som betalte. Alle baseret på Open source-konceptet
Masser af gratis og kommercielle templates/skabeloner, der gør det nemt at ændre udseendet af dit websted
Joomla! er opbygget således, at men hverken behøver at være nørd eller programmør, for at udføre den mest nødvendige vedligeholdelse af ens hjemmeside. Alle systemets data ligger i en såkaldt SQL database. SQL: (Direkte oversat: Struktureret forespørgselssprog). Så modsat tidligere hjemmesiders opbygning, i f.eks. Frontpage, så består Joomla! af en skal, hvor man, hvergang man klikker et sted, skriver og læser data til og fra en database. Da det kun er det indhold der skal vises, der hentes fra databasen, er en af Joomla!s stærke sider, at visningen af siderne er hurtig.

* Open source: (Direkte oversat: Åben kilde): Gratis program, hvor udvikleren eller udviklerne giver alle adgang til at læse og ændre kildekoden.

** CMS: (Direkte oversat: Indholdsstyret system): System til styring og vedligeholdelse af indhold, f.eks. på en hjemmeside. Indhold og layout holdes adskilt i en såkaldt backend og frontend.

*** WYSIWYG: (Direkte oversat: Hvad du ser, er hvad du får).

Hosting

For at din hjemmeside kan blive synlig på Nettet, skal din installation uploades til et webhotel, din installation skal "hostes". Du vælger selv din udbyder, men jeg anbefaler one.com.

one.com er en af de største udbydere overhovedet med mere end 700.000 kunder. Alle løsninger hos one.com indeholder fri trafik og et ubegrænset antal e-mail-adresser på eget domæne, og det samtidig til en særdeles fornuftig pris. one.com tilbyder gratis support døgnet rundt, 365 dage om året. Supporten foregår som chat. I dagtimerne på dansk, resten af døgnet på engelsk.

Templates

Der findes et utal af firmaer der leverer gratis templates eller skabeloner til Joomla!

Men skal skabelonen være mere sofistikeret i dens udseende, koster det som regel et symbolsk beløb, eller en donation til firmaet. Jeg har gode erfaringer med YOOtheme og A4Joomla skabeloner (denne hjemmeside er opbygget i A4Joomla's skabelon Autumn). Begge disse firmaers skabeloner har et fremragende design og de udvikler til stadighed nye skabeloner, en om måneden, og nye værktøjer. Af gode, alternativer kan nævnes RocketTheme eller JoomlaJunkie. Af gratis skabeloner har jeg gode erfaringer med Siteground. De har et stort udvalg af både gode og stabile skabeloner.

Billeder og tekst på hjemmesiden

Som det kan læses andetsteds, er jeg fuldtidsansat hos TV 2 | Danmark i Odense. Samtidig har jeg mere end 10 års erfaring i computerbranchen, og har, i de sidste par år, og i min fritid, arbejdet målrettet med designtilpasninger og totalløsninger i Joomla!

Billeder på hjemmesider er i de fleste tilfælde nødvendige og med til at gøre siden levende. Men lad os nu bare sige det som det er: Der er altså forskel på amatører og professionelle fotografer: Udover, at selve kvaliteten på billederne naturligvis skal være i orden, så er det også af yderste vigtighed, at fotografen ved, hvilken stil hjemmesiden skal præsentere. Min hustru har mere end 10 års erfaring indenfor professionel fotografering, og hun tager altid udgangspunkt i, at billederne skal passe til det øvrige design, og i øvrigt til dine ønsker.

Også teksten på en hjemmeside skal fremstå i et professionelt websidesprog. Det betyder først og fremmest, at der ingen former for stavefejl må være. Derudover skal stilen være let forståelig, og teksten skal stå pænt og overskueligt på siden. Når det skønnes nødvendigt, får jeg hjælp af et team af tekstforfattere, der har stor erfaring i at skrive tekster, der "sælger".

Det er af yderste vigtighed for mig, at der arbejdes seriøst med al tekst og alle billeder, sådan at hjemmesiden fremstår professionelt, og helt som du ønsker. Eller med andre ord: Kunden har altid ret.

 

Historien i flere af dens betydninger har altid interesseret mig. Det kan være historien, den gode fortælling - og det kan være historien, de begivenheder der har fundet sted, siden dengang…

Allerede i min tidlige skolegang, var jeg levende interesseret i at fortælle historier. Af en tidlig dansklærerinde blev jeg, i al beskedenhed, kaldt ”den nye Ole Lund Kirkegaard”, og lektierne blev altid klaret i en fart, når bare den stod på danske stile eller andre forme for fortællinger.

Senere blev både historie og oldtidskundskab nogle af mine yndlingsfag. På gymnasiet ikke mindst takket være min oldtidslærer, som også tog klassen med en tur til den evige stad, Rom, for at vi der, med egne øjne, kunne opleve byens store kulturhistoriske arv, der blandt andet omfatter store arkæologiske og kunsthistoriske skatte. Også oldtidens Grækenland interesserede mig, og selvom jeg med stor interesse læste Homer, så var det først som voksen, og med mine hyppige ferier på Kreta i det græske øhav, at jeg for alvor fik øjnene op for den græske oldtid, som beviseligt, og af de fleste historikere, regnes som den vigtigste grundlæggende kultur for vores vestlige civilisation. Interessant er det vel også, at Romerriget og dets opblomstring i århundrederne omkring Kristi fødsel, først og fremmest skyldes den kulturarv, som Romerne fik fra oldtidens Grækenland.

De mange sagn, myter og fortællinger, der er overleveret fra den tid, finder jeg interessante. Hvad skete der egentlig den gang i antikkens Grækenland? Eller hvad skete der egentlig i nutidens Israel for lidt over 2000 år siden. Blev der virkelig født et barn, som havde evner vi slet ikke kan forstå den dag i dag, eller er det alt sammen bare den tids gode historier? Vi ved det ikke, og vil formentlig heller aldrig finde ud af det. Men det er en fascinerende videnskab – synes jeg …

For nylig er jeg blevet bekendt med den form for skønlitteratur, som populært kaldes faktion. Den amerikanske forfatter Dan Brown, med hans bøger i faktion-genren, og med hyppig brug af kryptografi, nøgler og koder som vigtige elementer, har virkelig fascineret mig som læser. Dan Brown’s sammenblanding af fiktion og fakta finder jeg unik, ikke mindst fordi hans research, indeholder så mange elementer, at man som læser, sommetider må spørge sig selv: Hvad er fiktion, og hvad er fakta? Faktisk har han inspireret mig så meget, at jeg går med en lille drøm om, selv - en dag - at skrive en bog i genren.

I løbet af 2016 skete der noget. Ud af det blå kom plottet til mig. Inspirationen var der, jeg havde tiden og dermed overskuddet, og i løbet af de følgende måneder var romanen skrevet i sin første rå form. Så tog jeg på forfatterkursus, og blev klogere. 2017 er startet med, at min roman er kommet ind i "fase 2", hvor den skal skrives forfra, og i den form, som man skriver ungdomsbøger i. Bagsideteksten lyder foreløbig således:

Milo og labyrinternes hemmelighed

19-årige Milo bor alene sammen med hans mor. Forholdet mellem dem er ikke længere så fantastisk. Han drømmer om at tjene penge nok til at flytte hjemmefra, men efter endt skolegang, har han svært ved at finde et job. En dag kommer der en invitation fra en veninde på den græske ø, Kreta. Kom herned. Her er arbejde. Men tør Milo tage chancen, sige farvel til Danmark, og starte et helt nyt liv på Kreta?

Næste morgen vågnede Milo ved, at Sophie var krøbet ind under hans dyne og nu lå og aede ham i ansigtet. Han fik fremstammet et godmorgen, som hun besvarede med et af hendes sædvanlige, dejlige våde kys, som han efterhånden havde vænnet sig til. Milo fortalte hende om episoden fra aftenen før, så også hun blev nysgerrig og gik over for at kigge nærmere på stengulvet. Hun bankede med knoerne på gulvet. Det lød hult, og på en anden måde, end på resten af gulvet. De to venner kiggede som forstenet på hinanden et øjeblik, indtil Milo sagde de ord de begge tænkte:
- Der er et rum under gulvet. Præcis på det sted, hvor der har stået et møbel siden Evans tid. ”

Milo og labyrinternes hemmelighed er fortællingen om kokke eleven Milo og hans to venners eventyr i det græske øhav. Sammen kommer de på en hæsblændende jagt for at være de første, der finder det forsvundne sagnrige Atlantis. Undervejs møder Milo den kretensiske - og katolske - pige Sophie, som han forelsker sig i. Men vil det lykkes Milo, i et kapløb med tiden, at overvinde de udfordringer han møder, og dels afsløre labyrinternes hemmelighed dels finde kærligheden?

Spændende, ikk? Det synes jeg i hvert fald!