ANNE DORTE & MARIA FRA TØSEDRENGENE

Kategori: Koncerter
07. 03. 2013
Forfatter: Stephan
Fredericia Teater
Marts 2013
 "Sig du kan li’ mig", "Indianer" og "Ud under åben himmel". Eksempler på sange der er synonym med Tøsedrengene og dermed også på en næsten uendelig stribe af hits fra dengang tilbage i 80'erne. Siden Tøsedrengene besluttede at stoppe i 1986, har der dog været meget stille om dem og deres musik.

Dengang var de blandt de første og mest banebrydende bands i den bølge af dansksproget poprock, der ramte Danmark. De introducerede reggae på dansk, og var kendt for deres mange syng-med-sange, der var karakteriseret ved rytme, drive og stor melodisk styrke. Dette i kombination med især Anne Dorte's og Henrik Stanley' poetiske og enkle tekster, gav Tøsedrengenes sange en enorm gennemslagskraft. Ikke mindst hos undertegnede. For, som det vel efterhånden er gået op for de fleste, kan jeg ikke skjule, at jeg er en gammel popdreng, og Tøsedrengene var absolut på min favoritliste dengang.

Musikken holder og har fortsat en friskhed og en appel, der nu også får denne generations unge (bl.a. mine to niecer) til at tage den til sig. Samtidig bliver vi ældre mindet om tiden med kassebukser, skulderpuder og lyserøde benvarmere - FEDE tider, og glad i låget!

Denne fortsatte interesse for deres sange har fået Anne Dorte og Maria - de to fronttøser (nu frontkvinder!) - til at finde sammen igen 25 år efter, at de endegyldigt gik hver til sit. Derfor måtte jeg også opleve dem og de mange hits endnu engang, når nu chancen var der. Og endda så tæt på, som Fredericia Teater. Det var jo oplagt...

Men nu var det jo ikke første gang jeg skulle til koncert med Tøsedengene. Var det faktisk flere gange dengang i 80'erne... Så jeg var fuld af forventninger... Dog... det kunne have været så fedt at gense og høre Tøsedrengene komplet, men desværre har det ikke været muligt, at samle dem alle. Jeg tror simpelthen, at afstanden mellem dem er blevet for stor. Anne Dorte og Maria siger selv, at "drengene" synes det er en super ide, at pigerne vil ud og lufte sangene igen, men af førnævnte grund har det derfor også været nødt til at finde en erstatning for dem.

Både Anne Dorte og Maria er blevet ældre, og det kan høres. Mest på Anne Dorte synes jeg. Okay måske lidt uretfærdigt, for det er også mest hende der har de sværere passager, men især i første halvdel af koncerten knækkede hendes stemme desværre over nogle gange, ligesom hun havde svært ved at komme helt op i det korrekte toneleje. Jeg læste et eller andet sted, at Maria havde været meget i tvivl om, hvorvidt hendes stemme stadig kunne noget efter så mange år uden sang. Det kunne den, og overordnet synes jeg faktisk, at hun gjorde det rigtig godt. Og koret... ja, det var os! Vi sang med hvergang Anne Dorte eller Maria opfordrede os til det fra scenen. Desværre var lysmanden ikke orienteret om hvornår, så de spots der skulle lyse publikum op, kom altid et par sekunder for sent! Måske var det en effekt?

Men det måske største problem var de manglende "drenge". Og selvom koncerterne bliver spillet i stor taknemmelighed til, og dyb respekt for, netop “drengene”, måtte Anne Dorte erkende, at det ikke var det samme. I stedet havde hende og Maria været ude og finde "Danmarks nu bedste musikere". Men ak... Et ikke-sammenspillet band med en håndfuld individualister, der måske nok kan deres håndværk, men som ikke forstår, at spille sammen, det gør dem altså ikke til Danmarks bedste musikere! Især var det igen i første halvdel af koncerten, at det ikke fungerede, og hvor jeg et enkelt sted f.eks. måtte konstatere, at trommeslageren sprang et taktslag over, for at finde ind i rytmen igen. Det var aldrig sket for Sivertsen! Og hvad var det lige med din mikrofon Anne Dorte? Når nu ledningen blev ved med at falde ud, og du tilsyneladende ikke har taget en ekstra mikrofon med, så få dog en tekniker til at give den en gang gaffa, eller hvad?

Men... Musikken. Medrivende som den var... og stadig er... det var fedt at opleve alle de gamle numre igen. De blev alle fremført så tæt på originalerne som overhovedet muligt. Anne Dorte og Maria opførte sig også præcist som dengang... de samme moves, det samme beat. Det var ren 80'er nostalgi, og vi sang, hujede og sang med igen. Så alt i alt en fed aften, som heldigvis vil blive husket først og fremmest for sangene!

Jeg kan godt fornemme, at noget ovenstående lyder lidt negativt. Og det er det nok også - på trods af, at jeg havde en kanon aften og en fed syng-med oplevelse. Synd, at musikerne og teknikken "svigtede", for det var virkelig rigtig sjovt at høre alle de gamle hits igen. Så - først og fremmest: Tak for initiativet, Anne Dorte og Maria.

"Der er mennesker bagved hver eneste sang
og en hånd der har skrevet den
en krop der følte sådan engang
havde noget den sku' af med
prøv og lyt
stemmer med forskellig klang
tonen i en stille sang
styrken i alt

Slip det fri
og tænk på alt det du kan gi'
et liv der ikke er forbi
som du har hovedrollen i
det er dit liv så slip det fri"