PIRATES OF THE CARIBBEAN CONCERT

Kategori: Koncerter
18. 11. 2014
Forfatter: Stephan
Odense Koncerthus
November 2014

Og så var vi i Odense koncerthus og høre Odense Symfoniorkester. Tja - der har jeg ikke været, siden jeg var skoledreng. Men anledningen var også noget speciel: På posters rundt i byen havde jeg erfaret, at man satte en af mine yndlingsfilm, Disney's: "Pirates of the Caribbean, The Curse of the Black Pearl" op, og det specielle ved det var, at musikken fra filmen blev opført live af symfoniorkestret, mens vi så filmen.

Og netop temaet fra "Pirates"-filmene er skrevet af den meget kendte film-komponist Hans Zimmer. På hans CV står der, udover "Pirates", film som "Rain Man", "Løvernes Konge", "Frøken Smillas fornemmelse...", "Gladiator", "Pearl Harbor", "Batman Begins", "Sherlock Holmes" og mange andre. Efter min mening, nok den bedste nulevende filmkomponist overhovedet. Lige meget hvad han skriver, så bliver det en ørehænger, som bare hænger fast i knolden på dig... Hans musik skulle på denne aften fremføres af den engelske dirigent David Firman, der har specialiseret sig i at dirigere live musik til film. Udover symfonikorkestret deltog også "Danmarks bedste mandskor" Vox Aros fra Aarhus.

Til de to koncerter blev der i koncertsalen til lejligheden opsat en kæmpe projektor og et biograflærred på størrelse med det vi kender fra biografen. Derudover bemærkede jeg også en velvoksen lydmixer og andet elektronisk grej, der skulle sørge for, at filmen, der fra Disney bliver leveret uden musik, men kun med talespor og lydeffekter, virker så optimal som overhovedet muligt. Ikke just hvad man er vant til, når man går til klassisk koncert. Jeg erfarede, at det var Odense symfoniorkestrets debut som filmorkester. Og jeg tænker, at det må være underligt for en (klassisk) musiker at skulle sidde med ryggen til en film og spille med hovedtelefoner på. Men det er nødvendigt, for at han kan høre de takter, der skal sørge for, at timingen sammen med filmen bliver helt perfekt.

Og DET var den. Jeg erindrer den scene først i filmen, hvor Jack fægter med Will, og hvor musikken og lydeffekterne passer perfekt i timing. Hvis man lytter intenst til musikken i den scene, får den bare så meget mere dybde, og det formåede symfoniorkestret absolut at bibeholde. Faktisk greb man sig selv i, til tider bare at sidde og kigge på og lytte til orkestret, på andre tidspunkter fulgte man i stedet med i filmen. Orkestret også sammen med koret og deres dybe aaahhh-stemning, gjorde, at man virkelig fik en helhedsoplevelse af filmen.