SIMPLE MINDS: GREATEST HITS TOUR

Kategori: Koncerter
17. 03. 2015
Forfatter: Stephan
Train, Aarhus
Marts 2015

Simple Minds... er vel først og fremmest 80'er pop fra Skotland. Men de er også "still going strong" i 2015, så da fruen, som stort set har været fan siden dengang, så, at de kom til Aarhus - ja så måtte vi bare afsted.

Jeg husker dem for 80'er numre som "Don't You (Forget About Me)", "Alive And Kicking", "Sanctify Yourself" og "Belfast Child", og har ikke lyttet til dem siden, så jeg vidste godt, at synge-med-effekten for mit vedkommende ville blive begrænset, men når det nu var, og er, fede numre, hvorfor så ikke give dem en chance - live?

Train i Aarhus er et mindre spillested med plads til omkring 1000 gæster. Så man kan vel godt tillade sig at bruge udtrykket intimkoncert? Vi er sgu nok mindre og mindre til de store hal-koncerter, så et sted som Train tiltalte os rigtig meget.

Og stemningen - og lyden - var virkelig tyk fra starten. Ingen opvarmingsbands, men bare Simple Minds de obligatoriske 5-10 forsinket. Så kom de bare ind og fyrede den af. Turneen hedder "Greatest Hits Tour", så allerede der var jeg en smule positiv forudindtaget og fortrøstningsfuld, men humøret faldt en kende, da de så vælger at starte med to numre fra deres helt nye album, og derefter et fra deres forrige album. Men jeg kunne høre på resten af publikum, inkl. fruen, at det bare var mig, der ikke var opdateret. Alle andre sang med... en del allerede fra første nummer, fruen og resten af publikum fra det fjerde nummer "New Gold Dream (81–82–83–84)" som jo er fra 1982... Jeg kendte det ikke - vi skulle helt frem til sidste nummer i første sæt, før "Don't You..." kom, men så kogte hele salen - jeg selv inklusive - også.

Simple Minds er vel først og fremmest Jim Kerr. Igen husker jeg ham fra 80'erne som den charmerende unge forsanger med den fine skotske accent. Accent'en har han stadig, men som det også ses på billederne, så er han i mellemtiden blevet 55 og har fået høje tindinger. Sangstemmen fejler dog ikke noget. Han har ingen problemer med at ramme de korrekte toner - inklusiv de høje af slagsen. Det er tydeligt for enhver, at Kerr føler sig hjemme på en scene. I kontakt med publikum, konstant knælende, klappende, pegende, vinkende og så tricket med at svinge mikrofonen op og ligge på den ene skulder, og elegant lade den glide ned ad armen, når han skal bruge den igen, det har jeg aldrig set før!

Han og guitarist Charlie Burchill er eneste medlemmer af den oprindelige gruppe. Med sig i dag har de, foruden et par dygtige musikere, også to vampede unge backingsangerinder / guitarist: Sarah Brown og Catherine A.D. Dem brød ingen af os særlig om. Mærkelig attitude og fremtræden, og så passede de bare ikke ind i sammenhængen med de "gamle mænd". Det var som om de begge hele tiden ville have deres eget show, og det var vel ikke meningen? Der var ingen pause (for os publikum) imellem sæt 1 og 2, i stedet skulle vi udsættes for Sarah Brown, der skulle synge to første Simple Minds numre i andet sæt. Vi var enige om, at vi hellere ville have været foruden, og have haft en rigtig pause i stedet.

Af de førstnævnte numre var det kun "Belfast Child" jeg manglede - koncerten sluttede med et gammelt Doors-hit "Riders in the Storm" og Alive and Kicking - og Kerr der gav sig tid til at danse lidt videre og give hånd til dem der stod forrest - også efter at lyset var tændt igen!