Om os

Dette er vores private hjemmeside. Den tager udgangspunkt i det liv vi lever sammen nu, efter at vi mødte hinanden for nogle år siden, i en voksen alder. Her har du mulighed for at læse om os, vores liv sammen og om vores interesser.

En af dem er musik. Vi elsker musik! Meget forskellig musik! Udøvende var Stephan mest aktiv i 80'erne med eget mobildiskotek, og som vært på den lokale nærradio. Michala har i en lang årrække været aktiv korsanger, så musik i mange former fylder bare meget i vores liv sammen. Og så elsker vi også begge at tage til koncerter, både her i landet, men i nogle tilfælde også i udlandet. Og her er alle genrer præsenteret, lige fra klam 80'er pop til de nye danske navne og klassisk musik. Hver gang vi har været i byen og nyde musikken "live", skriver Stephan her lidt om, hvad vi har syntes om oplevelsen.

En anden stor interesse er mad og madlavning. Vi er begge nogle rigtige "madgrise". Vi foretrækker hjemmelavet mad, og elsker at være i køkkenet sammen, og lave mad fra bunden af. Så ved vi, hvad vi putter i munden, og samtidig har vi det sjovt og hyggeligt. På disse sider deler vi vores favoritopskrifter med dig. Ketchup, pesto og meget andet, er mad der er nemt at lave selv fra bunden, og som i mange tilfælde smager bedre og af mere end de tilsvarende færdige produkter - og så ved du, hvad der er puttet i!

Og apropos mad. Så fortæller vi også om en anden stor interesse: Den græske ø Kreta og kretentisk madlavning. Det kretentiske køkken er ikke specielt udbredt i de nordiske lande, og det er synd af flere grunde. For verden rundt betegnes det kretentiske køkken, som i øvrigt er verdens ældste, som noget af det sundeste der findes overhovedet. Vi fortæller om det kretentiske køkkens fortræffeligheder, og har også samlet og selv komponeret en del opskrifter på kretentisk mad.

Vores Interbyg-hus

Skrevet af: Randahl Bjerre

Overvejelser

DSCN0351På billedet ses Interbyg's prøvehus, model knækhus 155, beliggende i Ringe på midtfyn. Se alle Interbyg's plantegninger, prisliste med mere på deres Odense afdeling's hjemmeside.

Vi havde kigget på hus i flere måneder. Været til flere fremvisninger, og vidste ikke, om vi ville bo i Svendborg eller i Middelfart. Og når vi så fandt et hus, så var der hver gang lige det ene eller det andet i vejen... En forårsdag i 2009 så vi en annonce i en avis, fra typehusfirmaet Interbyg. Annoncen påstod, at det ikke kostede mere at bygge nyt i stedet for at vælge et "brugt" hus. Vi blev nysgerrige, og bestilte noget materiale fra dem, og fandt hurtigt vores drømmehus i brochuren. Men var det, det vi skulle? Vi gik i gang med at undersøge...

 • Hvad var Interbyg for et firma
 • Turde vi binde an med at være bygherrer
 • Hvad sagde vores bank og hvad var vores budget
 • Hvor kunne vi finde en byggegrund
 • Hvordan og hvornår kunne vi få solgt det hus vi boede i (og så midt i begyndende finanskrise)

... spørgsmål var der nok af, men efterhånden blev vi enige om, at det var det vi ønskede os.

Gå til "Byggeriet - Dag for dag"

Vi gik i gang med at surfe nettet tyndt for at finde information om Interbyg. Og spurgte alle hvad de kendte til Interbyg. Et vennepar havde fornylig bygget hus, og da vi nu blev opmærksomme på det, viste det sig, at det var et Interbyg hus, de lige havde bygget. Deres hus blev grundigt gået igennem, og vi besøgte flere af Interbyg's udstillingshuse, og langsomt fik vi et godt indblik i, hvad det var for en type huse de byggede. Der gik omkring 3 måneder fra vi havde sat vores hus til salg, og indtil det blev solgt. Den tid blev brugt til, sammen med Interbygs byggerådgiver, at tage beslutninger omkring byggeriet. Der var mange - rigtig mange - beslutninger der skulle tages. Vi husker stadig nogle af de dage. F.eks. den dag, hvor byggerådgiveren havde sagt til os, at vi skulle afsætte hele eftermiddagen, fordi vi skulle gennemgå materialevalg til hele huset. Det blev en sjov, anderledes eftermiddag, hvor timerne bare fløj afsted. En anden dag, brugte vi en hel eftermiddag sammen med Kvik's køkkenrådgiver, hvor vi fik valgt og tegnet hele vores nye køkken op. Men der var også helt andre beslutninger der skulle tages. Vores advokat var ikke helt tilfreds med hverken Interbyg's eller grundsælgeren's købekontrakter, så der skulle klippes en hæl og hugges en tå - op til flere gange, før alt det faldt på plads. Igen var der mange beslutninger. Så mange, at vi vist også på et tidspunkt var ved at miste pusten helt. Men når vi tænker tilbage, var det også en sjov tid, med masser af udfordringer...

Interbyg Nu Huscompagniet

Lad det være sagt med det samme... Er du havnet på denne side, fordi du leder efter nogle, som har dårlige erfaringer med typehusfirmaet Interbyg - fra 1. september 2010: Huscompagniet, så leder du forgæves, for det finder du her ikke her. Tværtimod synes vi, at Interbyg Fyn, i sin nuværende form, er et meget professionelt firma, som på alle måder kan opfylde Jeres drømme, behov og ønsker for et nyt hus, og vi anbefaler gerne firmaet, til alle der går i byggetanker.
"Hos Interbyg ved du præcis hvad huset koster, og du betaler først når du flytter ind". Sådan sælger Interbyg sig selv. Der er ikke noget forkert i slogan'et, men det kræver alligevel nogle bemærkninger: For hvis du tror, at du kan kigge i Interbyg's salgsbrochure, finde dit drømmehus og dertil lægge prisen for den byggegrund du har fundet, og dermed få den færdige pris du skal præsentere din bank for, så må du tro om! Det skal retfærdigvis nævnes, at Interbyg har rigtig mange ting med i deres beregning/finansieringsbehov, men byggetilladelse, tilslutningsafgifter, byggesagkyndig rådgivning, advokatsalær, ekstra jodbundsforbedring, byggestrøm, bank garantistillelser og oprettelse af realkreditlån, og ikke mindst: Ekstra afsat til indbo, er alle udgifter som Interbyg ikke kan have med i deres budget, og som typisk vil løbe op i måske 2 - 300.000,- ekstra (alle priser på siden er 2009-priser).
Når du hos Interbyg bliver præsenteret for en huspris, er det et færdigt projekt du får prisen på. Det vil sige, at prisen dækker et komplet hus med køkken, hvidevarer, badeværelse, bryggers og alle hårde hvidevarer. Selve huset er udført i standardmaterialer alle steder, og uden de spændende detaljer, som Interbyg også tilbyder. Selv anlæg af have er medregnet i Interbygs budget. Men selvom vi stadig har en sund skepsis overfor prisen, så påstår Interbyg til stadighed, at de prøvehuse vi har set, alle har holdt den pris, der står opgivet i deres prisliste. Vi har dog svært ved at se, at man kan få sit drømmehus for den pris. Selvom Interbyg er meget fleksible mht. tilvalgene til drømmehuset, ja så må prisen jo nødvendigvis stige, hver eneste gang man laver et tilvalg. Eksempler på sådanne kunne være:

 • Andre mursten
 • Andre viduer/døre
 • Karnap
 • Loft til kip i et eller flere rum
 • Ekstra el (flere stikkontakter, tomrør etc.)
 • Andre/bedre inventar (køkkenlåger, køkkenbordplade etc.)
 • Andre/bedre hårde hvidevarer
 • ...

Huset

Interbyg's egen beskrivelse af deres knækhus 155: "Med ’et knæk på midten’ er huset her et dristigt og spændende alternativ til huset med den traditionelle 90 graders vinkel. Knækhuset er særligt velegnet til den dybe, smalle grund – med en vinkel på bare 45 grader er der mulighed for at placere huset på grunden så optimalt, at I får fuld sol på terrassen fra tidlig morgen til de sidste stråler forsvinder om aftenen. Arkitektonisk fremstår både facade og de indre rum spændende og anderledes, læg bl.a. mærke til de skrå vinkler i alrummet og på værelset mellem badeværelse og soveværelse. Mon ikke der bliver kamp om netop dét værelse blandt børnene, når familien flytter ind."

interbyg 155 knaekhus large interbyg als 165 g41

 

På de to billeder herover ses Interbyg's oprindelige plantegning til venstre, og vores endelige tilrettede plantegning til højre. Fra et andet hus, vi tidligere havde set på, havde vi fået idéen om et viktualierum, og spurgte Interbyg, om de kunne lave et sådant. Fra deres større huse, har de erfaring med at bygge et sådant, så ved at "forlænge" huset med en meter, kunne vi få skubbet et viktualierum ind.

Andet vi fik lavet om, indbefatter:

 • Det indskudte viktualierum mellem værelse 1 og værelse 2
 • Dobbelt carport og redskabsrum er tegnet med
 • Der er lavet loft til kip i køkken / alrum (den stiplede linie der løber tværs over)
 • Halvmuren i køkken / alrum er erstattet af en kogeø
 • Garderobehakket i entré'en er slettet
 • Bad 1 er gjort 20 cm bredere, for at få plads til HTH's badeværelsesarrangement. Samtidig er brusenichemuren forlænget 10 cm af samme grund. De 20 cm er fundet ved at tage 10 cm fra hver af de to værelser, der støder op til
 • I badeværelse 2 er indsat en ekstra halvmur langs med brusenichen, igen for at pladsen passer med HTH's badeværelsesarrangement
 • Det stykke af muren i stuen, mellem de to vinduespartier er gjort længere (aht. vores stereobænk)
 • Bryggerset er opbygget med to lange sider i stedet for det oprindelige hjørnearrangement
 • Havemur er tegnet med

Vi synes ikke, vi har valgt nogle ekstravagante løsninger i vores hus. Vi har lavet nogle tilvalg, som vi er blevet anbefalet, og som vi synes er fornuftige, her et udvalg af disse:

 • En blødstrøgen gråbrun mursten (tilvalgspris: 7.000,-)
 • Vinduer i træ/alu (tilvalgspris 34.000,-)
 • Udvidelse af hus med viktualierum (tilvalgspris 80.000,-)
 • Støbt bund i redskabsrum (tilvalgspris 10.000,-)
 • Loft til kip i køkken/alrum (tilvalgspris 28.000,-)
 • Plankegulv i stue (tilvalgspris 12.000,-)
 • Ekstra til inventar (tilvalgspris 70.000,-)
 • Ekstra til hårde hvidevarer (tilvalgspris 20.000,-)
 • Ekstra afsat til el (tilvalgspris 25.000,-)

OBS: Alle priser er 2010-priser!

Interbyg har en aftale med HTH om levering af inventar til deres huse. Inventaret omfatter køkken, bryggers, bad og garderobe. Vi fik derfor HTH til at udregne et tilbud til os, men vi synes, at prisen var for høj. Interbyg foreslog os derfor, at gå til Kvik i stedet. Vi endte med en "hybridløsning", hvor vi, i første omgang, valgte køkken og bryggers hos Kvik, badeværelser hos HTH, og garderobe hos Ikea! Der kom dog senere en lille ændring, fordi Kvik på et tidspunkt annoncerede, at alle garderober nu blev solgt med minus 40%. Det gjorde, at vi bad om et nyt garderobetilbud fra dem, og endte med at acceptere dette, så vi endte med en rigtigt "walk-in-closet".

Hårde hvidevarer er alle valgt hos Punkt 1, der har et samarbejde med Interbyg. Dette samarbejde gør, at vi får en pæn rabat på hvidevarerne, når vi køber hos dem. Derudover har vi været heldige, og få nogle af hvidevarerne til en ekstraordinær god pris, fordi vi bestilte dem på en forbrugermesse vi var til sidste år. Så vi kan anbefale, at holde øje med tilbudsaviserne, og slå til, når de rigtige tilbud er der! Af lækre hvidevarer har vi valgt:

 • Køleskab: Samsung rr82eers (side-by-side)
 • Fryseskab: Samsung rz80eers (side-by-side)
 • Indbygningsovn: Samsung bf641cbst
 • Opvaskemaskine: Bosch sbv59t00eu
 • Kogeplade: Point induktion pip705
 • Emfang: Thermex decor600 rund
 • Vaskemaskine: Samsung wf8804epa
 • Hver eneste mursten har vi selv valgt. Det er sgu da fedt

Blev ringet op af en journalist fra Børsen online. Han ville skrive en artikel om, hvorfor man vælger at blive nybygger. Det blev til denne artikel, publiceret på borsen.dk den 18. april 2012:
"" Efter længere tids jagt på drømmehuset gav Stephan Randahl for godt to år siden op. Og så byggede han det selv.
Og selvom forløbet, når man skal bygge eget hus, til tider er præcis lige så frustrerende, som man nogle gange hører om, er Stephan og hustruen i dag glade for, at de kastede sig ud i det.
”Når vi går rundt i huset i dag, så kan vi pege på hver en flise, hvert vindue, på trægulvet og så videre. Og alle steder vi peger, er det noget, hvor vi har stået sammen og sagt, at det er det vi vil have.”
Samme pris som færdigt
Efter i flere måneder at have kigget på huse på Fyn hvor parret ønskede at bo, erfarede de, at et firma kunne bygge til samme pris som de huse de kiggede på.
”Vi havde et budget på ca. 2,7 mio. kr. og de huse vi kiggede på i Middelfart lå på nøjagtig den pris,” fortæller Stephan Randahl.
Få måneder - og masser af papirarbejde og kig på prøvehuse senere - havde han lavet en aftale med firmaet Interbyg, i dag en del af Huscompagniet.
”Desuden er der ikke nogen vedligeholdelse de næste 10 år, og det har selvfølgelig også spillet ind i regnskabet. For hvis man siger, at selve hovedprisen er den samme for et brugt hus som for et nyt, og man så trækker vedligeholdelse af det gamle fra, så ender det med, at det nye er billigere.”

Pas på ekstraomkostninger
Stephan Randahl er alt i alt tilfreds med forløbet omkring sit byggeri, og han er glad for sit nybyggede hus. Men han sender en klar advarsel til familier, der overvejer at gøre som ham om: Ekstraomkostningerne kan løbe op.
”Vores byggefirma havde godt nok et slogan om, at du ved hvad du skal betale osv. Men der kommer nogle ekstraudgifter alligevel. Godt nok ikke nogle, de er ansvarlige for, for de kunne ikke tage dem med i deres beregninger.”
Stephan Randahl nævner f.eks. byggetilladelse, tilslutningsafgifter, advokatsalær, ekstra jordbundsforbedring, byggestrøm samt ekstra udgifter til indbo.
Og så valgte parret, at investere i få en byggesagkyndig tilkoblet forløbet.
”Hvis man ikke selv har meget forstand på husbyggeri så er det vores erfaring, at de penge er givet godt ud. Jeg mener, at vi gav under 20.000 kr. for at få et byggesagkyndigt firma til at holde øje med byggeriet for os,” fortæller han.
”Og det var bl.a. dem, der reddede os i forhold til et tømrerfirma, som simpelthen havde brugt for lidt søm i noget af selve tagkonstruktionen. Og det gjorde de opmærksom på. Og der måtte vores byggefirma bare rette ind efter hvad de sagde.”

En speciel dag
Besværet undervejs og de ekstra omkostninger kan dog ikke ødelægge glæden ved huset.
”Vi har begge prøvet at bo i andre huse før, men det her er specielt. Den dag vi gik rundt og valgte materialer og pegede på de ting, vi gerne ville have, er en dag vi vil huske for altid,” siger Stephan og fortsætter:
”Med et brugt hus må man altid indgå kompromisser. Man kan komme tæt på det, man drømmer om, men der vil altid være noget, man skal finde sig i. Når man selv bygger, bliver det hele som man vil have det. Hver eneste mursten har vi selv valgt. Det er sgu da fedt.”"

Samme dag, som artiklen blev publiceret, gav det disse kommentarer på borsen.dk (ordret kopieret):

Og hvert et ord er skevet af PR bureauet
Hvor latterlig har man lov til at være når man køber et typehus og gerne vil i avisen? Ligeså latterlig som typehusfirmaet, firmaets PR bureau - eller den Børsen journalist der har copy-pastet teksten, så det skal forestille et arkitektonisk mesterværk?
Sådan lidt individualistisk Stephan og hustru-agtigt med ikonisk HTH køkken.
Kunderne er nærmest ved at løbe firmaet over ende. Der er optøjer foran bank og realkredit institutter af kunder, som er vilde med de seneste afdragsfrie boliglån - nu med corporate social responsibility og måske en lille ged til børnene i Botswana - og boligmarkedet simpelthen tordner frem
Tillykke med Jeres nye hus,og om 40år,når huset er betalt,kan i trække jer tilbage som holdne pensionister.
eller forhåbentlig noget kortere afbetalingstid end 40år...
...når de nu har bygget alt selv = antages at økonomiske forudsætninger er klart bedre end når udført af andre, samt at de har en almindelig sund økonomi :-)
Hvor lyder I misundelige
Spørgsmålet er på hvilken side af buret den misundelige sidder. So what at der er opstillet, det er 90 % af den "virkelighed" der er omkring os. Men uanset om det er typehus eller ej, så har alle drømmene på hver vort niveau. Vinklen på "typehuset" kan komme til, at virke snobbet. Kom nu lige ind i kampen, og så lad almindelige mennesker glæde sig over det de har. Og nej jeg er ikke ansat, men derimod helt almindelig der syntes, at jeres kasketter er blevet lidt snævre(;.>)


Byggeriet - Dag for dag

Del 1

Da vi først havde bestemt os for, at Interbyg skulle bygge vores drømmehus, gik vi i gang med at lede efter en egnet byggegrund. Svendborg og Tåsinge blev gennemtrævlet for ledige grunde, indtil andre omstændigheder gjorde, at vi valgte at blive i Middelfart.

I udkanten af byen var en mindre udstykning netop blevet sat til salg. Ca. en kilometer fra Lillebælt, og med kig ud over marker, og alligevel tæt på byen. Udstykningen blev af ejendomshandleren kaldt Toftelunden, men på det tidspunkt var de endelige vejnavne ikke vedtaget i kommunen, og selvom selve området var fuldt byggemodnet, kunne man kun komme ind i udstykningen via en midlertidig vej. På de første billeder ses, hvordan grunden så ud, i den periode henover sommeren og efteråret 2009, mens vi overvejede. Den parcel vi endte med at vælge, ligger i hjørnet af udstykningen, har udkig til marker på de fleste af siderne, og i øvrigt til en sol, der står perfekt i forhold til placering af huset på grunden.
I salgsmaterialet på udstykningen kunne vi læse, at der var foretaget foreløbige jordbundstekniske undersøgelser, og at disse var svingende fra den ene parcel til den anden i udstykningen. Undergrunden består i nogen grad af såkaldt Lillebælt ler, som man ikke kan bygge huse på. Man er derfor nødt til at ekstrafundere huset, så det kommer til at stå på en sokkel, der går et lag længere ned, end ler laget. Interbyg har som standard afsat 40.000,- til jordbundsforbedring, men det stod hurtigt klart, at det kunne vi ikke klare os for. Faktisk havde vi fået at vide, at der ikke var mange byggegrunde, der kunne klare sig med det beløb, og vi var da også skeptiske, da vi fik rapporten fra Geotek, med de endelige kontrolboringer på vores parcel. Den endelige pris for vores ekstrafundering, og omfangsdræn rundt om hele huset, endte på 110.000,-.

Samme dag, som vi skal underskrive købsaftalen på grunden, går det op for os, at kommunen har tænkt sig at placere stamvejen til området noget tættere på grunden, end vi har kunnet gennemskue i lokalplanen. Det får os til at stoppe op, og gennemgå hele projektet endnu en gang. Vi overvejer endda at vælge en af nabogrundene i stedet, men ender dog med at underskrive købsaftalen alligevel, og forliger os med, at den omtalte stamvej vil løbe lidt længere væk fra vores grund, end vi først havde antaget.

På billedet med gravemaskinen, kan man se et krat i baggrunden til højre. Dette krat stod i et fællesområde lige neden for "vores" grund, og dette var medvirkende årsag til, at vi valgte netop denne grund. Kommunen har indtil videre ladet dette krat stå, men har altså ladet vejen gå den anden vej rundt om krattet. På billedet ses også jorden kommunen har gravet op, mens de etablerer stamvejen. På hele den side af grunden, der ligger i baggrunden på billedet, er også et ældre mindre levende hegn. En dag vi besøgte grunden, konstaterede vi, at en af kommunens vejmaskiner havde taget en tur tværs over "vores" grund, og, brutalt, delvis lagt hegnet ned. Øv!

Del 2

SÅ... sker der endelig noget. 4. december var en STOR dag. Der mødtes vi med landmåleren på grunden, og fik "sat huset af". Vi endte med at placere huset 10 cm højere, end Interbyg havde foreslået. Dermed er huset lige nøjagtig placeret højere end vejen og indkørslen, sådan at regnvand gerne skulle løbe væk fra huset, i stedet for det modsatte.Og få dage efter afsætningen, har Interbyg gravet et jordlag af, og opbygget en sandpude, hvori huset skal ligge... og fundamentet kan blive støbt.

Men så blev det desværre rigtig vinter i Danmark for første gang i 14 år. Det kom lidt bag på os alle, også Interbyg, der ikke fik dækket det nystøbte fundament til i tide, med det resultat, at det efter et stykke tid begyndte at danne små fine revner i overfladen, såkaldte frostsprængninger.

Efter at byggeriet havde ligget stille i næsten to måneder, forsøgte Interbyg om de kunne pakke hele fundamentet ind i presenninger, og hælde en form for frostvæske i varmerørene og sætte varme på. Men det var for sent, så efter yderligere nogle dage på den måde, opgav de at komme videre, og meddelte os, at de ikke kunne fortsætte byggeriet, før det blev rigtigt frostfrit om dagen.

Som det kan ses på billedet endte det med, at Interbyg måtte bryde hele fundamentet op, og støbe det om. Alt kom op, også flamingo, rivenet og varmerør. Dem vi har talt med om det siger, at det er det eneste rigtige at gøre under de nuværende omstændigheder, men det har så også forsinket hele byggeriet med ca. 2 1/2 måned. På billedet ses også den dag hvor det nye fundament endelig kunne blive støbt. Cementen er stadig våd...

Del 3

FORÅR i Middelfart! Ja, så skete der noget, der for alvor kan ses. Dagen, hvor elementerne blev sat på plads. Pludselig var der 4 mand, der arbejdede på VORES hus. Det var stort. Så nu kan vi også tillade os, at begynde at tænke på rejsegilde. Vi har forespurgt om dette hos vores byggeleder hos Interbyg, og han fortæller, at Interbyg, eller det vil sige teglværket, der leverer vores mursten, "sponsorerer" rejsegildet. Et tilbud de dog senere trak tilbage igen, sådan at vi selv betalte "hele gildet". Men endelig, endelig, kan vi se, at byggeriet begynder at skride planmæssigt fremad. Interbyg har givet os en ny, opdateret, tidsplan, der fortæller, at vi kan flytte ind senest i uge 24. Med den i hånden, kan vi endnu nemmere følge de enkelte processer på allernærmeste hold. Så de næste måneder bliver rigtig spændende...

Del 4

NU begynder det lige pludselig at ligne et hus! Et af billederne er taget fra vores indkørsel og ind mod carporten. På det andet billede, der viser køkken / alrum set "indefra" stuen, er det tydeligt, at spærene er udformet således, at der er planlagt med loft til kip. Bemærk, den høje væg ind mod værelserne i højre side.

Da først elementerne er sat op, opdager vi tre ting, som vi, ikke sagkyndige, mener ikke er i orden:
1) Afløbet i køkkenet sidder ikke korrekt i forhold til køkkenelementer og vindue.
2) Afløbet i Bad 1 sidder ved væggen, men inde i Værelse 2, i stedet for i Bad 1.
3) I Bad 2 er der ikke gjort klar til de aflange vinduer vi har bestilt, men i stedet til små kvadratiske vinduer.

Vi skynder og hjem og gransker vores byggetegninger, og konstaterer hurtigt, at facadetegningen findes i to versioner, som begge er at betragte som endelige. Kontakter Interbyg, og beder om et møde. Det viser sig, at vores byggerådgiver for år tilbage, har været ansat hos Kvik. Han kan hurtigt konstatere, at problemet i køkkenet slet ikke er noget problem. Afløbet i Bad 1 der sidder forkert skal ifølge Interbyg bare laves om, og efter en del opklarende arbejde med facadetegningerne beslutter Interbyg, at vi selvfølgelig! skal have de vinduer vi ønsker! Elementerne rundt omkring de to vinduer skal derfor brydes ned, og laves om, så de passer til de aflange vinduer, og Interbyg skal bestille nye vinduer. Så selvom disse to vinduer vil blive forsinket, er vi blevet lovet, at det ikke vil forsinke byggeriet! Og endnu engang må vi konstatere, at vi har valgt det rigtige firma, til at bygge vores hus!

Der er livlig aktivitet på byggegrunden, både udenfor og inde i huset... Tømrerne er rigtig godt i gang: De har lavet undertag, tagrender og udhæng, og er netop blevet færdige med at sætte (verdens flotteste) vinduer og udvendige døre i. Ved et besøg i dag mødte vi også vores VVS-folk, der dels var i gang med at færdiggøre fjernvarmeinstallationen i bryggerset, dels var ved at installere Unidrain afløb i de to badeværelser: Vi fik en god snak med dem om Unidrain og installation af Hans Grohe armaturer (som ifølge en kollega kan drille). Også vores tømrer har vi efterhånden haft flere gode snakke med. F.eks. har vi aftalt med ham, at den gangbro, der løber på langs af huset oppe på loftet, skal gøres bredere, så der er plads til at sætte flyttekasser på begge sider af den. Det er, alt andet lige, noget nemmere at etablere den nu, hvor der endnu ikke er blæst isoleringsgranulat ind.

Vores elektriker har vi også haft flere gode snakke med i den forløbne uge. Vi har snakket intern ledningsføring, og placering af stikkontakter med ham. Alt dette var egentlig på plads, da vi lavede el-plan for flere måneder siden, men da vi først stod i huset, var der flere detaljer både han og vi kunne se en fordel i at ændre. Så det har vi gjort...Ja, og så var der lige det med de to endelige facadetegninger. Suk...

På billedet ses den udhusdør, der er på den facadetegning, som IKKE er den rigtige. Vi ringede til Interbyg med det samme, og igen: Ingen problemer: Vi skal have den udhusdør vi gerne vil have, nemlig en massiv dør uden vinduer. De tidligere omtalte vindueshuller i Bad 2 er nu lavet om, og de to nye vinduer er sat i. VVS-folkene har også fået lavet afløbet, der endte forkert, sådan at det nu ender i badeværelset!

Del 5

SÅ blev det endelig - efter den lange hårde vinters forsinkelse - tid for rejsegilde! Interbyg's byggeleder var allerede i gang med kransen, da vi ankom med masser af sennep og ketchup og tilbehør... Selvom flere af de mennesker der har gjort vores projekt muligt, var forhindret i at deltage, var vi alligevel samlet 13!! mennesker, der kunne skåle, og ønske os held og lykke med byggeriet og huset.

Vi havde sådan håbet på, at murerne var gået i gang med at skalmure på dagen for rejsegildet. Det nåede de ikke, men som det ses på billedet herunder, så er de nu godt i gang. Og i sollyset kommer vores - lidt specielle - mursten virkelig til sin ret: Det ER simpelthen den flotteste sten vi har valgt. Imellem de to vinduer kan man se, at der er gjort plads til, at murstenene kan fortsætte ud i havemuren, hvor soklen netop er blevet støbt. Interbyg har "lukket huset" (og vi har fået en foreløbig nøgle til hoveddøren), så huset kan blive ordentligt tørret ud, og de snart kan fortsætte med arbejdet indendørs.

Del 6

Nu begynder arbejdet med at gøre huset færdigt indendørs for alvor: I denne uge er flisemureren gået i gang med at lægge vores lækre klinker i køkken/alrum og i de to badeværelser. Udvendig er huset ved at være færdigt: Her den anden dag mødte der et tag-sjak op fra tidlig morgen. De arbejdede koncentreret hele dagen, og tog først hjem, da taget var færdiglagt! Og samtidig har mureren lavet havemuren færdig.

Vi er nået så langt med byggeriet, at vi nu også er begyndt at kigge på, hvordan haven skal se ud. Vi er enige om, at der først og fremmest skal lægges fliser i indkørslen og på terrassen, så, hos fire forskellige anlægsgartnere, har vi indhentet tilbud på dette. Det bliver spændende at se, hvad de finder frem til.

MEN dagens lille historie handler om, at det pludselig slår ned i mig, som det berømte lyn fra en klar himmel: Nu er skalmuren jo færdig, men hvor er slangerne og tilslutningerne til centralstøvsugeren? Slangerne skal ligge inde mellem de to mure, og dem har vi på intet tidspunkt set. En opringning til vores byggeleder hos Interbyg bekræfter mine bange anelser: Centralstøvsugeren er tilsyneladende blevet glemt. Det viste sig dog, at problemet ikke var så stort: Vi har misforstået: Rørene skal ikke ligge imellem murene, men der skal fræses et par udskæringer i elementvæggen, sådan at rørene kan føres op på loftet, samles der, og løbe ud til redskabsrummet, hvor støvsugeren er placeret. Og det med at Interbyg havde glemt støvsugeren handlede blot om, at rørene skulle have været monteret før undertaget blev det.

Så kommer der listelofter op overalt i huset. Et af billederne ses køkken/alrum hvor man kan se loft til kip. Vi var spændte på at se, hvordan tømrerne ville løse "problemet" med, at loftet både var til kip, og skulle dreje, der hvor huset knækker. De fortalte, at de ikke havde prøvet den løsning før. Men det ser fantastisk ud, og er lavet rigtig pænt!
Interbyg har i dag rykket overtagelsesdatoen et par dage, fordi maleren er bagud. Samtidig har de måttet rykke rundt på nogle ting, fordi Kvik hele tiden har regnet med, at de kunne montere køkken allerede i næste uge. Det kommer de så også til, men kun fordi Interbyg har rykket rundt på nogle håndværkeraftaler. Vi kender ikke de nærmere detaljer.

Del 7

Og så har vi i går fået lavet aftale med det firma, der har udstykket grundene i området. De er også anlægsgartnere, og vi har lavet aftale med dem om, at de skal lægge vores fliser i indkørsel og på terrassen, og så i øvrigt planere vores grund ud. Det er dyrt at få lagt fliser! Vi fik tilbud fra fire anlægsgartnere, og synes faktisk, at de alle fire var for dyre! Men vi endte med at få slået ca. 20.000,- af prisen på det bedste tilbud, og har nu accepteret dette. Vi har valgt en, synes vi selv, rigtig flot belægningssten, som vil stå rigtig flot til huset, og dets farver. Det er en IBF Holmegårdssten 28x28x7 i sort og med slåede kanter. Efter at maleren netop er blevet færdig med køkken/alrum gik Kvik i gang med at montere vores overlækre køkken i hvid højglans, og med laminat bordplade, Wenge 40 mm. Det er lidt svært at fornemme på billedet, men kogeøens bordplade går 30 cm længere ud, sådan at der er plads til et par barstole for enden. Kogeøen indeholder også et åbent grydeskab, som vi havde en ide til, og som Kvik på den mest fornemme måde har lavet, unikt, til os. I de næste dage følger bryggers, walk-in-closet og badeværelserne. Vi har i dag fået en rigtig god snak med den flinke Kvik-montør, som i øvrigt fortalte, hvor vild han er med vores lidt utraditionelle, amerikanske, løsning på vores walk-in-closet.

Badeværelserne: Som fortalt andet sted, så faldt vi, sidste år, over et badeværelsesarrangement hos HTH til halv pris i en begrænset periode. Vi skyndte os at slå til, og siden har de to færdigsamlede arrangementer stået på Interbyg's lager i Odense, og vi har snakket om, hvordan de mon skulle komme til Middelfart, og hvordan de skulle blive monteret. Men på vores grund ligger der en meget stor limtræsbjælke, der er i overskud, fordi den er for kort. Den vil Interbyg naturligvis gerne have tilbage på deres lager, og har derfor, på vores forespørgsel, bestilt en vognmand til at hente den. Eller med andre ord: De sender en vogmand fra Odense og til Middelfart og tilbage igen. Sørme om han ikke tager badeværelserne med. Hvordan ville Kvik stille sig, når vi spurgte dem, om de ville montere HTH badeværelserne for os? Det viste sig ikke at være et problem overhovedet. Hverken hos sælgeren, eller hos montøren, der faktisk mente, at det kunne komme ud på ét, om han skulle montere Kvik eller HTH. Det bliver rigtig spændende at se det hele stillet op i de kommende dage

Så fik redskabsrummet endelig sider. Tømreren har arbejdet på huset de sidste par dage, og har blandt andet lavet indvendige døre, fodpaneler og skyggelister. Centralstøvsugeren er blevet monteret, og nu er el-installatøren ved at lave det sidste el-arbejde. Også anlægsgartneren er gået i gang udenfor i dag - i det værste regnvejr vi har set længe... Der skal lægges lidt mere end 200 m2 fliser og grunden skal planeres ud. De 200 m2 er ankommet i dag! I dag holdt vi også det første byggesyn med Interbyg, og lige med ét lærte vi en ting: Der er forskel på et depotrum og et viktualierum! Vi troede vi havde bestilt det sidste hos sælgeren, men igen: På tegningerne af huset har vi ikke været opmærksomme på, at der stod depot, og der er altså en forskel. Og selvom det efterhånden er skrevet et par gange på denne side, så var der intet brok hos Interbyg: De laver rummet om. Det drejer sig om, at der skal laves noget ekstra ventilation, og gulvvarmen skal slukkes helt. Der er faktisk slet ikke gulvvarme i et viktualierum. SÅ lærte vi det! Vi havde fundet et par andre håndfulde ting, vi fik snakket med vores byggeleder, om, og selvom han vred sig lidt et par gange, f.eks. da vi viste ham en stor rids i en af vores hvid højglans badeværelsesskuffer, ja, så bliver den naturligvis skiftet. Såfremt altså vi stadig kan få skuffen hos HTH. Det var jo et engangstilbud de havde sidste efterår...

Del 8

NU nærmer vi os slutningen på begyndelsen. Alle tæpper og gulve er lagt, og udenfor er terrasse og indkørsel begyndt at tage form.

Så er det lige før, denne artikel nærmer sig sin afslutning. I dag er alle hvidevarer kommet på plads, som det ses på billedet. Se hvad vi har valgt her! På det ugentlige møde med Interbygs byggeleder har vi aftalt overtagelse på næste tirsdag kl. 8, dvs. om en uge.

I denne uge skal der sprøjtes isolerings granulat ind på loftet, og huset skal trykprøves og energitestes. Derudover mangler elektrikeren og maleren det sidste arbejde, og så er vi ellers indflytningsklar. De mangler og fejl vi har gjort Interbyg opmærksom på, er næsten alle blevet rettet, f.eks. har vi nu fået lavet vores depotrum om til viktualierum, så nu mangler der bare en hulens masse hylder, så er det rum klar. Der er meget byggestøv alle steder, så vi regner med, at bruge en dag eller to på at få gjort huset rengjort, så det er klar til at flytte ind i næste uge. Udenfor er anlægsgartneren næsten færdig med fliselægningen. På et af billederne kan man se, isoleringen blive blæst ind på loftet igennem loftslemmen. De mørke pletter inde i den halvgennemsigtige slange er granulatklumperne, der ryger igennem. Fordelen ved indblæsning af granulat er, at isoleringen fordeler og pakker sig tæt, så risikoen for kuldebroer minimeres.

Samtidig er anlægsgartneren ved at gøre indkørslen færdig. Han lægger en cementkant langs med flisekanten, sådan at fliserne ikke skrider, når der begynder at køre biler. Han har også lagt sådan nogle små plastikkryds mellem fliserne i indkørslen af samme grund. Som noget af det allersidste før byggeriet færdigmeldes, skal huset trykprøves, som en del af energimærkningen. Det foregår ved, at alle udluftningsventiler, emfanget med mere forsegles med tape, sådan at huset er 100% tæt. Også hoveddøren forsegles, og en kæmpe blæser sættes til. Den skiftevis puster luft ind, og suger luft ud af huset, og en tilsluttet computer måler samtidig gennemstrømningen i hele huset, for at opdage eventuelle utætheder. Hele processen tager omkring en halv time. Der var ingen utætheder, da vi først også havde fået dækket en overset ventil i vikualierummet af! På billedet kan ses både emfanget som er klistret helt til, og også en udluftningsventil i loftet, der har fået samme behandling. Det orange kabel der ligger i kanten af indkørslen er i øvrigt til Stofanet. Vi forstår ikke helt, hvorfor det ikke er ført ind i huset, men har ikke fået spurgt Interbyg om det på nuværende tidspunkt. Tirsdag morgen kl. 08.00 overtager vi huset!

På det nederste billede i rækken ses huset og grunden d. 10. august. 11 dage senere, holdt vi stort bryllup i "haven" med telt foran terrassen!


Aflevering og 1-års eftersyn

I forbindelse med overtagelsen af huset, har vi en såkaldt mangelgennemgang med Interbyg: Den betyder, at vi, sammen med vores byggeleder, gennemgår en liste med fejl og mangler. Disse bliver forholdsvis hurtigt udbedret, af de håndværkere vi har på besøg de efterfølgende dage, og alt forløber til vores tilfredshed, og alt er udbedret i løbet af et par uger. Vores største problem dukker op, nogle måneder efter, at vi har overtaget huset. Fra indflytningstidspunktet har vi bemærket, at lugten især i det ene af badeværelserne ikke er helt som den skal være. Omvendt har vi stillet os tilfredse med, at lugten i et helt nyt hus måske lige skal dampe af, før vi kan regne med noget. Og det er også, hvad vi er enige med Interbyg om. I hvert fald indtil den dag, hvor vi, tilfældigt, har trukket en af skufferne i vores badeværelsesarrangement ud, og opdager fugt og begyndende svampedannelse på muren bagved skabsarrangementet! Da først vi, hurtigst muligt, inviterer vores byggeleder på besøg, og han konstaterer, at noget er helt galt, går det pludselig stærkt: Et par dage efter, tropper han op igen, denne gang sammen med en VVS'er, en tømrer og et fugtfirma. De medbringer måleudstyr, og begynder at splitte vores badeværelse ad. Ingen af dem forstår hvorfor der er kommet fugt, men efter flere målinger konstaterer de, hvad vi også, i mellemtiden, har kunnet læse os til på nettet, nemlig at man skal "passe på med at montere badeværelsesskabe, før væggene er helt tørre. Det er et sted, hvor der hurtigt kan dannes fugt og skimmel". Så... i ugerne efter, må vi finde os i, at have nogle store, grimme og meget larmende udsugningmaskiner stående i begge badeværelser. Ved de første kontrolmålinger må fugtfirmaet konstatere, at maskinerne skal stå længere, men efter nogle uger lykkedes operationen, og fugtmålingerne er endelig tilfredsstillende. Der er dog et lille men: Hvis vi samler badeværelsesarrangementet igen på samme måde, vil fugten højst sandsynligt også komme igen. Problemet er, at bagvæggen på arrangementet kun sidder få cm. fra bagvæggen, og at dette rum er helt lukket til. Løsningen bliver derfor, ikke at anvende bagpladen, men lade der være åbent mellem skufferne og bagvæggen. Dette kan kun ses, hvis vi trækker skufferne helt ud, og i øvrigt bukker os ned. Maleren sørger for den sidste finish, og maler bagvæggen samme farve som resten af væggen. Denne løsning er vi tilfredse med. Der er ikke længere nogen antydning af fugt, og ingen dårlig lugt!

1-års eftersyn

I forbindelse med, at vi har boet i huset i et år, og i øvrigt igen når vi har boet i huset i fem år, foretager Interbyg, der i mellemtiden har ændret navn til Huscompagnietet, et eftersyn, hvor vi igen har mulighed for at påpege fejl og mangler. På den liste vi laver til 1-års eftersynet er der virkelig kun småting der skal udbedres: Små sætningsrevner over hele huset i forbindelse med fodlisterne, et løst dørgreb, en trækstang i det ene badeværelse, en dør der ikke kan stå på klem, og et par udhængsbrædder, der skal have et par søm ekstra. Og apropos søm...Det er gået op for os, at vores tømrer har været lidt for sparsommelig med brugen af søm alle steder i huset. Af vores byggesagkyndige, og i øvrigt også af en ældre tømrermester, er vi tidligere blevet gjort opmærksom på dette, men på de steder i huset, hvor det har betydning for selve konstruktionen har vi også fået lavet det om, altså fået sat flere søm i. Et af de resterende problemer er dog en lang to-delt liste i loftet, der er begyndt at gabe netop pga. for lidt søm. Og så er der lige et af gulvtæpperne der buler. Interbyg, sørger for, at vi får besøg af gulvfirmaet, men den forklaring vi får af dem, forstår vi ikke. Faktisk bliver vi lettere rystede, da han hiver tæppet op, og spontant udbryder, at tæppet er limet forkert! Og efterfølgende konstaterer, at "det var vist gået lidt for stærkt med monteringen hos os". Han siger også, at vi kan risikere, at der kommer flere buler i fremtiden, og at der så højst sandsynligt skal nye tæpper på. Og nye tæpper skal vi selv betale! Det kan vi naturligvis ikke få til at stemme med, at gulvfirmaet samtidig siger, at tæpperne er limet forkert, og at monteringen er gået lidt for stærkt. Men... indtil videre er der nogen tæppeproblemer, så det skulle da være underligt, om... For en sikkerheds skyld har vi, i en mail, gjort Huscompagniet opmærksom på, at ovenstående virker ulogisk. Den mail har vi aldrig fået svar på. Stille og roligt tillader vi os at konstatere, at udbedringen af fejl og mangler ikke længere går helt i samme tempo, som da vi skulle overtage huset. De fleste af fejlene i forbindelse med 1-års gennemsynet bliver udbedret i løbet af de kommende uger, men efter nogle måneder resterer stadig en udbedring eller to. I forbindelse med udskiftning af den føromtalte liste, må vi rykke Huscompagniet nogle gange, før der endelig sker noget. I mellemtiden har vi fået undskyldninger om, at de har skiftet leverandør, og at de to gange har fået den forkerte liste hjem. Fra anden side erfarer vi også, at det tømrerfirma der har bygget vores hus, ikke længere bygger for Huscompagniet, og at det derfor nu er deres egen tømrer, der må tage over. Men han har alt for meget at lave, så meget, at han ikke har tid til at læse de mails vi sender, glemmer os og lægger sig også syg... det kommer til at tage et lille halvt år, før vi får en ny liste op. Til gengæld er den pænere end den første liste! I skrivende stund, og med et par måneder til vi har boet i huset i to år, mangler vi kun at få sømmet! nogle carportbrædder, der buler de forkerte steder!

Skift af tagrendestykke

En mere positiv oplevelse var den dag, hvor der pludselig, og uden forvarsel, stod en tømrer vi ikke havde mødt før og bankede på. Huscompagniet havde konstateret, at det tagrendestykke de brugte på deres knækhuse af vores slags, med tiden ville begynde at ruste. Tømreren var derfor sat til at skifte samtlige disse stykker på samtlige firmaets knækhuse. På vores hus var der kun lige antydning af rust, så vi havde aftalt med vores byggeleder, at vi skulle holde øje med det. Nu blev det så skiftet under alle omstændigheder. Det synes vi er god behandling.