Moussaká (Moussaka)

Skrevet af: Randahl Bjerre
  • 500 g kartofler
  • 500 g auberginer
  • 4 spsk græsk olivenolie
  • 2 spsk græsk olivenolie
  • 2 rødløg
  • 1 dåse flåede tomater
  • 600 g hakket lamme- eller oksekød
  • 1 kop tør rødvin
  • 2 knivspids stødt kanel
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk groft salt
  • 1 knivspids friskkværnet peber
  • 2 tsk tørret græsk oregano
  • 2 spsk friskhakket persille
  • 1/2 kop rasp
  • 1/2 kop frisk reven parmesanost
  • 3 spsk smør
  • 4 spsk mel
  • 3 kopper mælk
  • 1 knivspids reven muskatnød
  • 3 æg

Auberginerne skylles og befries for stilkfæste. Skæres i 1/2 cm tykke skiver på langs, lægges på et fad og drysses med salt. Køkkenrulle lægges over, og auberginerne trækker i 30 min. Kartoflerne skrælles og skæres i 1/2 cm tykke skiver på langs, og drysses med salt. Herefter steges auberginer og kartoffelskiver gyldne på begge sider i 4 spsk olie.

Kødsovsen:

Rødløgene pilles og hakkes groft. 2 spsk olie varmes i en gryde, og løgene svitses gennemsigtige. Kødet kommes i, og lidt vand hældes ved. Kødet skal bare blive gråligt. Så hældes vinen ved. Rør tomaterne i, sammen med kanel, sukker, salt og peber, samt oregano og persille, og lad koge i ca 20 min. Så røres raspen i, og derefter osten, bortset fra 2 spsk. Gryden tages af blusset og et æg vendes i kødsaucen.

Bechamelsauce:

Smørret smeltes i en kasserolle, melet tilsættes, og når det begynder at brune tilsættes mælken lidt efter lidt, og under piskning. Koges i ca 10 min. Kasserollen tages af blusset og saucen krydres med salt, peber og muskatnød. 2 æg røres ud i saucen, og de to spsk ost røres i.

Et ovnfast fad smøres med smør, og lidt rasp fordeles i fadet. Beklæd hele bunden med aubergineskiver. Hæld halvdelen af kødsovsen over, og læg et mindre lag af kartofler og aubergineskiver over, så der er nok til endnu et lag. Hæld resten af kødsovsen over, og slut med resten af kartoflerne og aubergineskiverne.

Hæld bechamelsaucen over, og bag moussakaen i ovnen i en time ved 180 grader.