Pastítsio (Makaroni gratin)

Den græske nationalret! - Som tilbehør passer en ærtesalat med feta og groft brød fint til.

  • 200 g makaroni
  • 1 rødløg
  • 2 spsk græsk olivenolie
  • 600 g hakket oksekød
  • 1 dåse flåede tomater
  • 2 spsk friskhakket persille
  • 1 knivspids stødt kanel
  • 1 kop tør rødvin
  • 1 tsk groft salt
  • 1 knivspids friskkværnet peber
  • 3 spsk smør
  • 3 kopper mælk
  • 4 spsk mel
  • 1 knivspids reven muskatnød
  • 3 æg
  • 1/2 kop reven parmesanost
  • 2 spsk rasp
  • Kog makaronien efter anvisningen på pakken, og læg den til afdrypning.

Kødsovsen:

  • Rødløget pilles og hakkes groft. 2 spsk olie varmes i en gryde, og løget svitses gennemsigtigt.
  • Kødet kommes i og skal bare blive gråligt.
  • Så hældes vinen ved. Rør tomaterne i, sammen med kanel, persille, salt og peber, og lad koge i ca 20 min.
  • Gryden tages af blusset og 1 æg og 1 spsk rasp vendes i.

Bechamelsauce:

  • Smørret smeltes i en kasserolle, melet tilsættes, og når det begynder at brune tilsættes mælken lidt efter lidt, og under piskning.
  • Koges i ca 10 min.
  • Kasserollen tages af blusset og saucen krydres med salt, peber og muskatnød.
  • 2 æg røres ud i saucen, sammen med halvdelen af den revne ost.
  • Et ovnfast fad smøres med smør, og 1 spsk rasp fordeles ovenpå. Beklæd hele bunden med halvdelen af makaronien. Drys den anden halvdel af den revne ost henover. Hæld kødsovsen over, og derefter halvdelen af bechamelsovsen. Læg resten af makaronierne over, og hæld tilsidst resten af sovsen over.
  • Bag pastítsio'en i ovnen i omkring 45 min. ved 200 grader.