Moussaka (Moussaka)

Den græske klassiker over dem alle.

  • 4 store kartofler
  • 2 auberginer
  • 4 spsk + 2 spsk olivenolie
  • 2 rødløg
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 500 g hakket oksekød
  • 1 kop tør rødvin
  • 1/2 tsk stødt kanel
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk groft salt og friskkværnet peber
  • 2 tsk tørret græsk oregano
  • 2 spsk friskhakket persille
  • 1/2 kop rasp
  • 1 kop frisk reven parmesanost
  • 3 spsk smør
  • 4 spsk mel
  • 3 kopper mælk
  • 1 knivspids reven muskatnød
  • 3 æg
  • Begge ender skæres af auberginerne, hvorefter de skæres i 1/2 cm tykke skiver på langs. Kartoflerne skæres i tynde skiver, også på langs
  • Aubergineskiver og kartoffelskiver steges i 4 spsk olie i et par minutter på hver side, til de tager farve
  • Rødløg pilles og hakkes groft, hvorefter de svitses gennemsigtige i 2 spsk olie
  • Kødet kommes i, og brunes
  • Så hældes vin, tomater, kanel, sukker, salt og peber, samt oregano og persille i, det hele røres godt sammen, og koger i 20 min.
  • Rasp og reven ost (bortset fra 2 spsk) røres i, og gryden tages af varmen
  • Et sammenpisket æg vendes i kødsaucen.
  • Smør smeltes i en kasserolle, melet tilsættes, og når det begynder at brune tilsættes mælken lidt efter lidt, og under piskning
  • Sovsen koges i 10 min. Kasserollen tages af blusset og sovsen krydres med salt, peber og muskatnød
  • 2 sammenpiskede æg røres ud i saucen, og resten af osten røres i
  • Et ovnfast fad smøres med smør, og lidt rasp fordeles i fadet
  • Bunden dækkes med aubergineskiver
  • Halvdelen af kødsovsen hældes over, og et lag af kartoflerskiver lægges over
  • Resten af kødsovsen hældes over, og et lag aubergineskiverover
  • Hæld bechamelsauce over, og bag moussakaen i en time ved 180 grader