Hjemmebagt softkerne Rugbrød (uden surdej)
Vi kan ikke undvære vores daglige rugbrød. Men det er blevet alt for dyrt at gå til bageren efter brø' og det er samtidig også blevet sværere og sværere at finde et "ærligt" rugbrød. Og så er der jo kun en løsning: Bag det selv!
Her er vores opskrift på det "ultimative" lækreste softkerne rugbrød - nemt og uden surdej og med masser af kerner. Til gengæld er der en del hævetid undervejs, så det tager altså det meste af en dag at bage det:
- 5 håndfulde kerner, f.eks. rug, solsikke, græskar eller...
- 2 dl kærnemælk
- 1 fl mørkt hvidtøl
- 3 dl varm kaffe
- 20 g gær
- 1 spsk mørk sirup
- 500 g groft rugmel
- 2 spsk groft salt
- 300 g grahamsmel
- 200 g hvedemel
- 1 spsk olie
- 1 æg til pensling
- Lidt hørfrø til drys
- Kog kernerne i rigeligt vand i omkring 5 minutter, hæld dem i en sigte, og lad dem køle af.
- Bland kærnemælk, øl og kaffe, så blandingen er håndvarm. Smuldr gæren i røreskålen og hæld væden ved. Rør, til gæren er helt opløst.
- Tilsæt sirup og rugmel. Bland grundigt. Lad blandingen stå en times tid, til den viser "god aktivitet".
- Hæld derefter salt, kernerne, grahams- og hvedemel i dejen. Ælt den grundigt igennem, og form til en kugle. Tilsæt kun den nødvendige mængde hvedemel! Dejen skal være sej! - og er i øvrigt nemmest at ælte på en køkkenmaskine!
- Kom olie i en stor skål og vend dejkuglen i olien. Læg film direkte på den olierede dej, og lad den hæve til dobbelt størrelse.
- Slå dejen ned og form den til to brød. Læg dem i forme (1 1/2-2 l. forme). Smør overfladen med sammenpisket æg, og drys eventuelt lidt hørfrø ovenpå. Prik dejen godt med en pind - helt i bund - og lad dejen hæve omkring 1/2 time)
- Bag brødene på næstnederste rille ved 190 grader i en lille time (omkring 55 min.) Dæk med folie, hvis skorpen er ved at blive for mørk.
- Tag brødet ud af formen og lad det køle i den slukkede ovn.