Farmors Klejner
Da jeg - Stephan - var dreng, elskede jeg at være med min farmor i køkkenet. Faktisk vil jeg tilskrive hende æren for, at jeg er blevet så interesseret i madlavning som tilfældet er. Op mod jul var det ekstra hyggeligt at være med farmor i køkkenet - så skulle vi nemlig julebage. Der var specielt to opskrifter jeg husker vi lavede hvert år - min farmor og jeg. Hun gemte opskrifterne på et gulnet, maskinskrevet ark papir med overskriften "Verdens bedste juleopskrifter". Jeg arvede det gulnede papir, og her er en afskrift på den ene af de to opskrifter, verdens bedste (sprøde) klejner.
Og de er bedst efter et par dage i kagedåse!
- 3 æg
- 125 g sukker
- 125 g smør
- 1/2 tsk hjortetaksalt
- 500 g hvedemel
- 2 spsk cognac
- Fintreven skal af 1/2 citron
- 2 pk Alfa Palmin
- Sørg for, at smørret er blødt, og bland herefter alle ingredienser indtil dejen hænger godt sammen og er fast og smidig.
- Læg dejen i køleskabet i en times tid.
- Rul dejen ud lidt efter lidt i plader af et par mm's tykkelse (sørg for godt med mel på bordet). Skær dejen ud med en klejnespore og rul klejnerne.
- Kog dem i palmin, og læg dem på køkkenrulle, indtil de er kolde.