Farmors Brunkager

Da jeg - Stephan - var dreng, elskede jeg at være med min farmor i køkkenet. Faktisk vil jeg tilskrive hende æren for, at jeg er blevet så interesseret i madlavning som tilfældet er. Op mod jul var det ekstra hyggeligt at være med farmor i køkkenet - så skulle vi nemlig julebage. Der var specielt to opskrifter jeg husker vi lavede hvert år - min farmor og jeg. Hun gemte opskrifterne på et gulnet, maskinskrevet ark papir med overskriften "Verdens bedste juleopskrifter". Jeg arvede det gulnede papir, og her er en afskrift på den ene af de to opskrifter, verdens bedste (sprøde) brunkager.
Og de er bedst efter et par dage i kagedåse!

  • 500 g smør
  • 500 g sukker
  • 250 g mørk sirup
  • 125 g grofthakkede mandler
  • 7 g stødte nelliker
  • 25 g stødt kanel
  • 100 g hakket sukat
  • 15 g potaske
  • 1 kg hvedemel
  • Man tager 1/2 kg smør (det skal helst være smør) og sætter det over ilden med 1/2 kg melis og 250 g mørk sirup.
  • Når det er på kogepunktet flyttes gryden af ilden, og man rører alle krydderier i og endelig 15 g potaske, der er opløst i lidt kogt vand.
  • Når det er lunkent, irøres 1 kg mel.
  • Dejen æltes godt på bordet, formes i tykke pølser og stilles et meget koldt sted et par timer eller mere - gerne i fryseren i et døgns tid.
  • Når kagerne skal bages skærer man dejpølsen med en meget skarp kniv - eller hvad der er bedre på en EVA-maskine - i papirtynde skiver, som bages ved langsom varme (170 - 180 gr.)
  • Verdens bedste brunkager er dyre at bage, for folk holder ikke op med at spise, så længe der er flere tilbage på bordet (men så skal de som nævnt bages i smør)