MAD

Vi er begge nogle rigtige "madgrise". Vi foretrækker hjemmelavet mad, og elsker at være i køkkenet sammen, og lave mad fra bunden af. Så ved vi, hvad vi putter i munden, og samtidig har vi det sjovt og hyggeligt.

Her deler vi vores favoritopskrifter. Ketchup, pesto og meget andet, er mad der er nemt at lave selv fra bunden, og som i mange tilfælde smager bedre og af mere end de tilsvarende færdige produkter - og så ved man, hvad der er puttet i!

Og apropos mad. Så fortæller vi også om en anden stor interesse: Kretentisk madlavning. Det kretentiske køkken er ikke specielt udbredt i de nordiske lande, og det er synd af flere grunde. For verden rundt betegnes det kretentiske køkken, som i øvrigt er verdens ældste, som noget af det sundeste der findes overhovedet. Under overskriften Smagen af Kreta Vi fortæller om det kretentiske køkkens fortræffeligheder, og har også samlet og selv komponeret en del opskrifter på kretentisk mad.

Skal man gå "all in" på hjemmelavede hotdogs, fiskefrikadeller eller fiskefiletter, så er man nødt til selv at lave remouladen!
Sammenlignet med en "købe", så er denne her bare frisk, knasende og med en meget lækker konsistens. Tak til gastromand.dk!

Bähncke påstår, at deres ristede løg "smager så fuglene synger".
Vores påstand er: Så har de ikke smagt hjemmelavede! For har man - bare én gang - smagt de hjemmelavede, og samtidig konstateret, hvor hurtigt og let det er at lave dem, så køber man aldrig færdige mere!

Vi har prøvet rigtig mange gange at lave salt mandler. Det har været svært at finde en opskrift, hvor mandlerne bliver lækre sprøde og samtidig er rigtigt saltede, og med den der lækre "hvide" overflade som de skal få af saltet. Men den er lige her:

Ægte bearnaisesovs er svær at lave. Sådan har det lydt i årevis, og de få gange vi selv har prøvet - sådan helt fra bunden - har vi ikke været imponerede over resultatet.
Men så fortalte en af Stephans gode kolleger om snydebearnaisen, som er det nemmeste at lave, og som er umulig at mislykkes med.
Og da han ydermere fortalte, at man - stort set - bare koger nogle grøntsager og blender dem, troede vi vist ikke rigtig på det. Indtil vi altså prøvede selv.
Denne bearnaise smager fuldstændig som den "ægte", kan ikke gå galt, og er så nem at lave - og ingen æg!

Altså... der er et eller andet med os og pesto. Og denne her smager bare godt, og er specielt god på bruscetta. Prøv... prøv...

I betragtning af, at vi laver så meget af vores mad fra bunden af, er det egentlig underligt, at vi aldrig har prøvet at lave vores egen pesto.
Det skulle der laves om på, og efter et par eksperimenter, er vi blevet ret glade for denne, og mener egentlig, at den er mindst lige så god, som de bedste "færdige".

Perfekt til næsten alt

Når det langt om længe bliver sommer i DK og tid for aftensmad på terrassen, så skal der (også) pølser på Weber'en.
Og dertil hører en god ketchup! Og det er nemt at lave ketchup. Og den smager mindst lige så godt, som den man køber på flaske. Og den kan sagtens holde sig i flere uger i køleskabet. Hvad venter du på?

I vores højbede har vi hvert år persille. Og den bare gror og gror henover hele sommeren! Og hvad gør man så med al den persille...
Man laver persillepesto: Selvom den klassiske pesto er lavet på basilikum, så kan varianten med persille i stedet også bruges til rigtig meget, og er faktisk et værdigt alternativ til klassikeren.

Endnu en pesto. Lækker i sandwich, panini, pasta eller...

Denne granola - eller müsli - er fast inventar på vores morgenbord. Drysset ovenpå et par skefulde græsk yoghurt og en klat hjemmelavet marmelade.

Når det skal være nemt - rigtig nemt, så er en mættende omelet ikke det værste man få - i hvert fald ikke i vores køkken. Stephan's version lyder således: Og fuldstændig lige som når vi serverer pizza, så skal omelet'en drysses med rigelig rucola og olivenolie rørt med hvidløg og groft salt. Opskriften er til to omelet'er.

De fleste har deres egen favoritopskrift på en ægte hjemmelavet italiensk pizza - således også os! Men det kan være svært at finde lige den opskrift, der passer i temperament og i familiens smag. Efter at have ledt i nogle år - og prøvet utallige gode og mindre gode opskrifter - har vi fundet vores favorit, som ovenikøbet er delvis grov, nemlig denne "Strawberry Moon Bakery’s Whole Wheat Pizza Dough" fra "takeamegabite.com".
Bemærk, at dejen laves dagen før, den skal bruges!
Bunden er tynd, puster sig op når den får masser af varme, og er derfor perfekt at bage i Weber'en. Prøv den, eventuelt sammen med nedenstående tomatsauce.
Hvad der skal på toppen af pizza'en bestemmer I selv, men vi bruger ofte frisk parmaskinke, grillede artiskokker og masser af ost, samt frisk græsk oregano. Og husk pizzaråd numero uno: Jo færre ingredienser på toppen, jo lækrere pizza. Ved servering drysses med rigelig rucola og olivenolie rørt med hvidløg og groft salt.

Efter at have prøvet kombinationen røget laks og rygeost hos gode venner, er vi solgt. Og da vi samtidig ved, at kapers går godt til, og vi altid har store græske kapers i huset, ledte vi efter en opskrift der kombinerede de tre ingredienser.
Og vi fandt den - og den smager himmelsk. Perfekt til frokostbordet, hvad enten det er jul, påske, eller...

Dette er vores yndlingssalat, når den står på sundt tilbehør. Det er svært at finde den originale opskrift, for den samme opskrift optræder mange steder rundt om på nettet.
Det er den salat, vi vender tilbage til, gang efter gang. Den smager så godt, at man næsten kunne mistænke den for at være usund - det er den ikke! Tværtimod indeholder den faktisk lige præcis alle de ting der skal til, når vi indimellem også er på kur!

Denne mousse har Stephan lavet - på samme måde! - i de sidste mindst 20 år! Den er simpel, men smager bare godt, og tilbehøret kan varieres næsten i det uendelige.
Prøv den f.eks. i ægte 80er "style" lagt ovenpå en ananasring! og server som forret... eller læg den ovenpå en skive salat og pynt med skivede agurkeskiver og eventuelt kaviar.

Den engelske "nationalret". Herunder nok til 2-3 pers.

Dem der kender os, og dem der kigger rundt på vores hjemmeside, kender også til vores passion for græsk mad. Denne opskrift er sådan set ikke græsk, og hører derfor ikke hjemme der. Men den skal med alligevel. Prøv den og server hjemmelavede pommes frites og aïoli til. Mums...

Der er nu ikke noget som en klassisk burger med hakket oks. Her i randahlbjerre's version - og til to! personer:
Byg vores favoritburger, fra nederst til øverst):

Der findes rigtig mange versioner af den klassiske kærnemælkskoldskål. Den her er vores favorit. Nem at lave - og perfekt - når det endelig er sommer i DK!
Og perfekt med Karen Volf originale kammerjunkere!!

(2 høje glas)

Vi kan ikke undvære vores daglige rugbrød. Men det er blevet alt for dyrt at gå til bageren efter brø' og det er samtidig også blevet sværere og sværere at finde et "ærligt" rugbrød. Og så er der jo kun en løsning: Bag det selv!

Her er vores opskrift på det "ultimative" lækreste softkerne rugbrød - nemt og uden surdej og med masser af kerner. Til gengæld er der en del hævetid undervejs, så det tager altså det meste af en dag at bage det:

Vi manglede en opskrift på boller og med disse betingelser: Nemme, kold- og langtids-hævede (natten over), ikke ren hvedemel og ingen efterhævning.
Altså klar om morgenen på omkring en halv time. efter vi er stået op. Her er den:
(Der bliver 10 boller af portionen)

Vi elsker de italienske mandelsmåkager med de mange navne. Og lige så mange navne de har, lige så mange forskellige opskrifter, og bagemetoder findes der. Denne opskrift, fra en ældre italiensk kogebog vinder dog hver gang. Og de er eddermame nemme at bage...

Masser af smør og sukker og krydderier - det kan vel ikke gå helt galt? Der bliver ca. 40 småkager af portionen.

Bastogne kiks kender vi alle - så her er en lagkage med den kendte kiks. Den er super nem at lave, og smager bare - super.

En klassiker i vores køkken, som vi vender tilbage til - gang på gang: Nem at lave, frisk smag - og så er der jo et eller andet med os og citroner...

Vi havde jo hørt om det, og vi havde også taget tilløb. I laaang tid... Grydebrød!
Men vi havde ikke en støbejernsgryde, og fik aldrig taget os sammen til at anskaffe os en. Men så fik hustruen en stegeso i julegave, og så kan det ellers være... at vi fik prøvet grydebrød. Allerede vores favorit ved første forsøg. Bedre og mere lækkert hvedebrød findes bare ikke. Og så er det bare SÅ nemt at lave...
PS: På billedet er brødet drysset med cintronpeber og groft salt lige inden bagning!

Disse boller har vi altid i fryseren. De er lige gode, om det er til morgenmad, eftermiddagskaffen, eller måske natmaden.
De ændrer en smule karakter ved at komme i fryseren: Som friskbagte er de bløde som boller skal være - efter en tur i fryseren og optøning i ca. 10 min i ovn ved 200 gr. bliver de sprøde på overfladen og får en smule kraftigere smag. Uanset... Ikke verdens sundeste med alt det hvedemel... men det er og bliver vores yndlingsboller.
Der bliver 16 boller af portionen.

Karolines Køkken's kanelsnegle har været hjemmets foretrukne i mange år... også vores.
MEN det er slut NU! Fra og med i dag bager vi kun denne opskrift. Disse kanelsnegle er bare helt rigtige: Udover smagen - naturligvis, er de bare så lækre svampede, så man får lyst til at spise, til der ikke er flere. Desværre mætter alt for meget... Prøv dem - og du vil aldrig bage andre kanelsnegle!!!
De er naturligvis bedst friskbagte - men kan også sagtens fryses, og smager næsten lige så godt, efter optøning og 30 sek. i mikro'en...

En opskrift på burgerboller / pølsebrød med den den helt rigtige konsistens - bløde og luftige - kan være svær at finde. Men Meyers her er helt rigtige og nemme at bage!
Der bliver ca. 12 - 14 stk af portionen.

Da jeg - Stephan - var dreng, elskede jeg at være med min farmor i køkkenet. Faktisk vil jeg tilskrive hende æren for, at jeg er blevet så interesseret i madlavning som tilfældet er. Op mod jul var det ekstra hyggeligt at være med farmor i køkkenet - så skulle vi nemlig julebage. Der var specielt to opskrifter jeg husker vi lavede hvert år - min farmor og jeg. Hun gemte opskrifterne på et gulnet, maskinskrevet ark papir med overskriften "Verdens bedste juleopskrifter". Jeg arvede det gulnede papir, og her er en afskrift på den ene af de to opskrifter, verdens bedste (sprøde) brunkager.
Og de er bedst efter et par dage i kagedåse!

Da jeg - Stephan - var dreng, elskede jeg at være med min farmor i køkkenet. Faktisk vil jeg tilskrive hende æren for, at jeg er blevet så interesseret i madlavning som tilfældet er. Op mod jul var det ekstra hyggeligt at være med farmor i køkkenet - så skulle vi nemlig julebage. Der var specielt to opskrifter jeg husker vi lavede hvert år - min farmor og jeg. Hun gemte opskrifterne på et gulnet, maskinskrevet ark papir med overskriften "Verdens bedste juleopskrifter". Jeg arvede det gulnede papir, og her er en afskrift på den ene af de to opskrifter, verdens bedste (sprøde) klejner.
Og de er bedst efter et par dage i kagedåse!

Helt klassisk julesmåkage, som er så nem at bage, og som bare smager af noget rigtigt og særligt!

Det er trist at skulle gå glip af en af julens dejlige traditioner, bare fordi man er gravid, skal køre hjem, eller...
Sidste vinter ledte vi efter en alkoholfri gløgg, og efter at have prøvet et par stykker, er denne så absolut vores favorit - og så smager den bare rigtig af gløgg!

Rødkål hører til julemiddagen - og den hjemmelavede er bare så meget mere "crunchy" og velsmagende - og så er det noget af det nemmeste!