Kyria Piata (Hovedretter)

Moussaka (Moussaka)
Den græske klassiker over dem alle.
- 4 store kartofler
- 2 auberginer
- 4 spsk + 2 spsk olivenolie
- 2 rødløg
- 1 dåse hakkede tomater
- 500 g hakket oksekød
- 1 kop tør rødvin
- 1/2 tsk stødt kanel
- 1 tsk sukker
- 1 tsk groft salt og friskkværnet peber
- 2 tsk tørret græsk oregano
- 2 spsk friskhakket persille
- 1/2 kop rasp
- 1 kop frisk reven parmesanost
- 3 spsk smør
- 4 spsk mel
- 3 kopper mælk
- 1 knivspids reven muskatnød
- 3 æg
- Begge ender skæres af auberginerne, hvorefter de skæres i 1/2 cm tykke skiver på langs. Kartoflerne skæres i tynde skiver, også på langs
- Aubergineskiver og kartoffelskiver steges i 4 spsk olie i et par minutter på hver side, til de tager farve
- Rødløg pilles og hakkes groft, hvorefter de svitses gennemsigtige i 2 spsk olie
- Kødet kommes i, og brunes
- Så hældes vin, tomater, kanel, sukker, salt og peber, samt oregano og persille i, det hele røres godt sammen, og koger i 20 min.
- Rasp og reven ost (bortset fra 2 spsk) røres i, og gryden tages af varmen
- Et sammenpisket æg vendes i kødsaucen.
- Smør smeltes i en kasserolle, melet tilsættes, og når det begynder at brune tilsættes mælken lidt efter lidt, og under piskning
- Sovsen koges i 10 min. Kasserollen tages af blusset og sovsen krydres med salt, peber og muskatnød
- 2 sammenpiskede æg røres ud i saucen, og resten af osten røres i
- Et ovnfast fad smøres med smør, og lidt rasp fordeles i fadet
- Bunden dækkes med aubergineskiver
- Halvdelen af kødsovsen hældes over, og et lag af kartoflerskiver lægges over
- Resten af kødsovsen hældes over, og et lag aubergineskiverover
- Hæld bechamelsauce over, og bag moussakaen i en time ved 180 grader