Kyria Piata (Hovedretter)
Arni kleftiko (Lammekølle i ovn)
Især i påsken er det et hundrede procent sikkert, at grækerne serverer denne klassiske hovedret af lammekølle der er forberedt i ovnen i stegepose.
Bemærk, at tilberedningen starter dagen før!
- 1 lammekølle
- 2 spsk olivenolie
- 1 citron (fintreven skal af og 2 spsk saft)
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk oregano
- 1 spsk timian
- 1 spsk rosmarin
- 1 tsk groft salt og friskkværnet peber
- 1 kg små (baby)kartofler (med skræl)
- 1 rødløg
- 1 spsk rødvinseddike
- 1/3 kop bouillon
- 1/3 kop rødvin
- 1 kanelstang
- 1 citron (2 skiver af)
- 4 laurbærblade
- 1 tsk groft salt og friskkværnet peber
- - og en stor stegepose!
- Pisk alle ingredienser til marinaden sammen. Rids lammekøllen gennem fedtet, og smør marinaden ud over det hele køllen.
- Læg lammekøllen i en stor plasticpose og luk den forsvarligt. Læg den i køleskabet i et døgns tid, vend den et par gange undervejs.
- Tag lammekøllen ud af køleskabet og lade den hvile på køkkenbordet i omkring en halv time.
- Tag den ud af plasticposen og brun den på alle sider. Tag den af panden og brun også hele kartofler og rødløg skåret i både. Hæld et skvæt rødvin på kartoflerne og lad den fordampe. Krydr med salt og peber.
- Forvarm en ovn til 130 grader.
- Læg kartoffel/løg-blandingen i en stor stegepose i et stort ildfast fad, og læg lammekøllen ovenpå. Bland eddike, bouillon og rødvin og hæld det forsigtigt over lammekøllen i posen.
- Læg to citronskiver, kanelstang og laurbærblade på lammekøllen.
- Sæt posen med lammekøllen i ovnen i 2 - 2 1/2 timer. Den er færdig, når den rammer en centrumtemperatur på 76 grader. Tag den ud af ovnen og posen, og stil den tilbage i ovnen og giv den 10 min. under grillen. Lad køllen hvile 10 min. før den skæres ud i skiver.
- Lammekøllen serveres med kartoflerne og skyen som tilbehør.
- Kartoflerne kan drysses med feta i grove stykker og lammekøllen kan drysses med ekstra timian når den er skåret ud i skiver.